Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banden klipptes på nytt gruppboende

/
  • Personalen klippte invigningsbandet tillsammans med Patrik Häljeryd, ordförande i handikappomsorgsnämnden.
  • Lokalerna är ljusa och fräscha med flera gemensamma utrymmen.
  • Enhetschefen Göran Rosén berättar att det funnits ett stort behov av ett gruppboende för personer med neuropsykiatriska diagnoser i Sandviken.

I går invigdes det nya gruppboendet Kantarellen i Sandviken. Lokalerna är helt nybyggda och vänder sig till personer med mer vårdkrävande former av exempelvis adhd och Aspergers syndrom.
– Otroligt efterlängtat! säger Therese Mellbin, en av dem som fått jobb där.

Annons

Patrik Häljeryd, ordförande i handikappomsorgsnämnden, klippte bandet tillsammans med personalen på gruppboendet som ligger på Västerled i Björksätra.

– Det är med ett stort mått av stolthet som jag står här. För två år sedan var det här bara en tanke och en skiss på ett papper. Vi insåg att det snart skulle det finnas ett stort behov av den här typen av boende och har därför prioriterat det högt, sa Patrik Häljeryd i sitt invigningstal.

Det kommunala bostadsbolaget Sandvikenhus har byggt huset på uppdrag av kommunen. Det består av sex lägenheter med egen ingång och gemensam matsal, kök, tvättstuga och rum för samvaro. En av lägenheterna är till för korttidsvistelse.

Än så länge har ingen flyttat in i Kantarellen, men de första flyttlassen går nästa vecka. Platserna har tilldelats utifrån ansökan.

Gruppboendet vänder sig till personer som har så kallade neuropsykiatriska diagnoser och som har ett stort omvårdnadsbehov. Personal kommer att finnas på boendet dygnet runt. Totalt rör det sig om 13 heltidstjänster. Alla anställda är sedan tidigare verksamma inom kommunens handikappomsorg.

Therese Mellbin jobbade på Vallgårdens korttidsboende, men genom att kommunen nu profilerar varje gruppboende för att passa olika målgrupper med olika behov och önskemål så fick hon byta till Kantarellen. Tanken är att personalen ska bli extra bra på just det egna gruppboendets profil.

– Jag har väntat länge på att det här boendet ska öppna eftersom jag helst av allt vill jobba med just den här målgruppen, säger Therese Mellbin.

Sandvikens kommun har tidigare köpt boendeplatser i exempelvis Bollnäs för personer med neuropsykiatriska diagnoser.

– Det kan inte vara meningen att du ska behöva flytta långt från anhöriga för att få den omvårdnad du behöver. Det är bra att kommunen ser behovet och inte bromsar i spartider. Nu täcker vi åtminstone tillfälligt det behov som finns, säger Göran Rosén, ny enhetschef för Kantarellen.

Mer läsning

Annons