Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bangen flyttas och förnyas

/
  • Högbo Bruk får ett riktigt dragplåster när Bangen flyttar dit. I förgrunden till höger ligger den gamla festplatsen med scen, där många musikaliska storheter uppträtt. I bakgrunden Brukshotellet och vid horisonten skymtar sjön Öjaren. Foto: Lasse Halvarsson

SANDVIKEN Bangen flyttar till Högbo och blir början på en ny musikalisk era på den klassiska marken.

Annons
- Det här är första steget på ett långsiktigt arbete med att utveckla Högbo som evenemangsplats för musik- och kulturarrangemang, menade kommunalrådet Stefan Hedin när planerna presenterades på tisdagen.
Det har under flera år förts fram visioner om hur Högbo ska kunna utnyttjas på ett bättre sätt än i dag. Nu är riktlinjerna klara för Sandviken Music Summer Festival in Högbo.

Här ska Bangen vara det stora dragplåstret, men andra större arrangemang ska också lanseras. Om några år ska det finnas ett komplett festivalområde där närmare 10 000 ska kunna njuta av världsartister inom olika musikstilar. Bangen nästa sommar blir den 2 och 3 juli, men det blir också sedvanliga kringarrangemang och de börjar några dagar tidigare.
- Från början var jag lite tveksam till att flytta Bangen till Högbo, menar Åke Björänge. Men under resans gång har jag krupit till korset och nu är det bara en bra idé.
Men ännu vill inte Åke Björänge presentera några artister till den klassiska mark där rockstjärnor som Jimi Hendrix, The Who och Cliff Richard uppträtt.
- Jag vill inte säga något eftersom inga kontrakt är skrivna, säger han. Men det kommer. Förhoppningsvis kommer det också att ordnas ett arrangemang till under sommaren. Vi har talat med produktionsbolag som också är intresserade.
Åke Björänge ska fortsätta på heltid med Bangen. Om han senare även ska jobba med andra arrangemang är oklart.
- Först och främst siktar jag in mig på nästa Bangen, förklarar han. Jag har i stort sett samma budget på 1,6 miljoner som jag hade i fjol.
De pengarna räknar Åke Björänge med att få in via sponsorer och biljettintäkter.

För övrigt anser Stefan Hedin att anställda på kommunen ska utnyttjas för att ordna kringarrangemangen.
- Vi ska nyttja de resurser som vi har, menar kommunalrådet Hedin. Egentligen kan vi säga att det är kommunen som arrangerar arrangemanget, men det har vi gjort under många år. Vi kan också sprida arrangemangsreklam via kommunens övriga lockelser som Parkbadet och Kungsberget.
- Vi har också 25 000 konferensgäster per år som vi kan sprida reklam till, säger Göran Cronwall, chef för Park Inn.
Arne Anderstedt på Högbo Bruk ser bara positivt på att Bangen kommer till Högbo.
- Nu kan vi börja bygga ut el, vatten och avlopp som vi tidigare drömt om, säger Arne. I framtiden ska det bli lätt att ordna arrangemang på festplatsen.

Till sommaren ska det vanliga jazztältet sättas upp. Det behöver bara lite ändringar för att det ska få plats.
- Det blir väl inte helt fel att ha serveringen på dansgolvet under taket, säger Lennart Östblom på kommunen.
Till kommande år är det meningen att ett tälttak ska sättas upp för att ge skydd åt hela festivalområdet. Besökarna ska också få chansen att åka buss till Bangen.

Jörgen Larsson
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons