Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batti får skadestånd av staten

Politikern Battal Batti satt oskyldigt häktad för anstiftan till mordförsök.
Nu får han 25 000 kronor i skadestånd av Justitiekanslern eftersom förundersökningen mot honom lades ned.

Annons

Samma dag som tre av Battal Battis släktingar dömdes till två års fängelse för mordförsöket på Nya Bruket i sandviken fick den kände politikern veta att han själv ska få 25 000 kronor i skadestånd av staten. Han häktades eftersom en av de nu dömda släktingarna pekade ut honom som hjärnan bakom överfallet på det två männen på Skolgatan.
Efter att ha suttit en vecka i häktet släpptes Battal Batti. Åklagaren Christer Sammens som tagit över förudnersökningen ansåg att det inte fanns bevis för att han gjort sig skyldig till anstiftan till mordförsök. Förundersökningen mot Batti lades därför ned vilket gör att han nu får ersättning från Justitiekanslern, JK.
Battal Batti får 20 000 kronor för lidande vilket är ett högre skadeståndsbelopp än normalt. Anledningen är att han lidit extra stor skada eftersom hans namn förekom i flera tidningar. Battal Batti begärde också 30 000 kronor i skadestånd för förlorad arbetsinkomst.
I sin ansökan till JK skriver Battal Batti att han inte fick några tolkuppdrag på tre månader. Han tror att detta berodde på den negativa publicitet som han drabbades av. Men JK betalar inte ut någon sådan ersättning eftersom Batti inte kunnat redovisa några handlingar som styrker att han gått miste om så mycket pengar.

Mer läsning

Annons