Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batti vill ha ersättning

/

Battal Batti, känd socialdemokratisk politiker i Sandviken, begär nu ersättning hos Justitiekanslern, JK, för den tid han satt häktad misstänkt för anstiftan till mordförsök och övergrepp i rättssak. Hans advokat begär en betydligt högre ersättning än praxis vid liknande fall.

Annons

I juni år anhölls Battal Batti misstänkt för att ha påverkat några anhöriga att göra upp i ett släktbråk.

Han häktades ett par dagar senare misstänkt för anstiftan till försök till mord och övergrepp i rättssak. Fyra dagar senare släpptes han.

Bakgrunden till misstankarna var att två nära släktingar till honom i början av maj var inblandade i en uppgörelse på Nya Bruket där flera personer blev knivskurna. De två åtalades sedan för försök till mord alternativt grov misshandel. Under rättegången pekade en av de åtalade ut Battal Batti som den som beordrat attacken. Tingsrätten frikände senare de åtalade eftersom det inte gick att reda ut vem som gjort vad under bråket.

Batti begär nära 36 000 kronor i ersättning för tiden i häktet. Anspråken är betydligt högre än vad som är vanligt.

Hans advokat skriver till JK att fallet fick stor uppmärksamhet i media och att hans klient namngavs. På grund av detta förlorade han tolkuppdrag som han normalt skulle ha haft.

Hans uppdrag som nämndeman ifrågasattes också men han blev aldrig avstängd. Ersättningen ska täcka de förluster Batti gjort som en följd av att han greps och satt häktad.

Mer läsning

Annons