Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt har fixat SAIK:s statistik

/
  • Ett gediget arbete är nedlagt för att få fram all statistik över SAIK:s alla gamla och nya spelare och målgörare. Det har i alla fall bandyoraklet Bengt Hedén roat sig med den senaste tiden. Foto: LEIF JÄDERBERG

SANDVIKEN Sandvikens AIK har 63 säsonger i bandyallsvenskan.
För att klara av de säsongerna har 233 spelare använts.

Annons
Det är statistik som Bengt Hedén, bandyoraklet i Sandviken, plockat fram.
- Visst har det tagit tid att sammanställa materialet, men samtidigt har det varit roligt, säger Bengt Hedén.
Den magnifika listan toppas av Stefan "Pumpen" Andersson med sina 440 matcher och 307 mål sedan 1987. Eftersom listan är i alfabetisk ordning avslutas den med Per Östgren med en match.

Men sammanlagt är det 13 spelare med bara en match och vi kan bland annat nämna Thure Wickberg, sedermera legendarisk hockeyledare i Brynäs, Bengt Östblom, fotbollsstjärna i Sandvikens IF på 50-talet och sist men inte minst Sven Karlsson, mannen som var tränare för SAIK-bandy i 27 år.
För att klara av statistiken har Hedén tillbringat många timmar i källarvalven på Gefle Dagblad för att läsa om SAIK:s matcher. Förutom GD finns även Sandvikens Tidning bevarade och de har kollats lika intensivt. Hur många timmar törs han inte ens tänka på. Dessutom har han dubbelkollat allt för att det inte skulle bli några fel.

- Det var framför allt de gamla matcherna som jag hade svårt att få fram laguppställningar och målskyttar i, säger Bengt Hedén. Jag har hälsat på många gamla spelare och läst deras rkiv och det har varit mycket intressant. Det har varit jätteroligt och har dessutom gett många trevliga stunder.
En som onekligen hade ordning och reda på sina papper är en av svensk bandyns verkliga legendarer nämligen Einar Ask, dunderskytten som fortfarande anses vara den som skjutit hårdast i Sverige. Här finns det mesta sparat och Bengt Hedén har noterat allt av värde.
Bengt började som sekreterare i SAIK 1967 i huvudsektionen. Då började också intresset att plocka fram allt om SAIK och dess bandylag.
- Så laguppställningar och målskyttar från 1967 har det inte varit några problem med, menar Hedén. Det är som sagt de tidigare åren som spökat. Ett tag trodde jag aldrig att arbetet skulle bli klart.
Det som är framtaget är antalet matcher, mål och mellan vilka år spelarna har varit allsvenska.
Av det riktigt gamla gardet är det legendariske Rune "Pecka" Pettersson som kom högst på listan med sina 126 matcher mellan 1942 till 61.
Stefan "Lill-Dino" Söderholm spelade tre säsonger i SAIK och han kom upp i 128 matcher under de åren. Så det är inte så konstigt att det yngre gardet finns med i toppen av statistiken.

Stefan "Pumpen" Andersson är den verklige nestorn i SAIK-statistiken. Inte mindre än 440 matcher har hann hunnit med och kör han en säsong till hamnar han över 500 matcher.
Det är stort.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons