Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bessemerelever såg på barnen

/
  • Barnombudsmannen Kenneth Ljung diskuterade med elever på Bessemergymnasiet under torsdagen. Foto: NICK BLACKMON

SANDVIKEN Vem bryr sig om barnen?
Det var teamat på torsdagen när den internationella Barndagen firades i Sverige och Sandviken. Det är nu 13 år sedan Sverige antog FN-konventionens om barnens rättigheter.

Annons
Bland annat fanns Kenneth Ljung, anställd hos Barnombudsmannen, på plats på Bessemergymnasiet där han besökte klass BF3.
Med eleverna förde Kenneth Ljung en dialog. Om ett ungdomens hus och om eleverna skulle gå dit, om de ville jobba för det.
- Ja, menade eleverna. Det vill vi jobba med och framför allt vara med och bygga upp verksamheten från början. Det räcker om någon vuxen finns med annars vill vi arbeta där på vårt vis.
Enligt Kenneth Ljung finns det många ungdomens hus runt i Sverige. Ställen i centrum där det går att få en billig fika och träffa kompisar.

Kenneth menade att ungdomen i Sandviken har en fin möjlighet att påverka politikerna.
- Ni kan lämna era egna förslag till kommunfullmäktige, menade Ljung. Gå ihop i klassen och lämna era medborgarförslag.
Dagen avslutades med paneldebatt i Folkets hus. Här fanns representanter från de politiska partierna och andra organisationer. Arrangemanget var ett samarbete mellan Rädda Barnen, Unga Örnar, Amnesty, Asylkommittén och Kvinnojouren.
- Vi har lagt förslag till kommunfullmäktige om att göra en barnplan, sa Pär Åslund, Rädda Barnen. Hoppas det ger resultat.

Mer läsning

Annons