Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare med kyld mat

/
  • Hemstjänsten i Sandviken gör nu ett försök med kyld mat i stället för varm. Det kommer att finnas tre rätter att välja mellan.

Kyld mat i stället för varm och fler rätter att välja mellan. Det införs nu på försök inom hemtjänsten i Sandvikens kommun.
Tanken är ökad valfrihet för pensionärerna, men många tycker att den kylda maten håller sämre kvalitet.

Annons

Som det är i dag tillagas och förpackas maten i kommunens fyra produktionskök. Den körs sedan varm ut till pensionärerna.

Nu planerar kommunen att öka valfriheten för de äldre genom att införa tre maträtter att välja mellan varje dag i stället för en.

I samma veva är tanken att maten ska börja köras ut kyld i stället för varm. Ett argument är att pensionärerna då kan välja att värma och äta maten när de själva vill. De slipper vara bundna till leveranstider.

Enligt en utredning som kommunen gjort finns det en rad nackdelar med att hålla maten varm. Det är svårt att hinna leverera den inom den varmhållningstid som föreskrivs i livsmedelslagen. Ibland blir temperaturen också lägre än rekommenderat.

Men samma utredning pekar på att det finns lika många nackdelar med den kylda maten. När hemtjänsten inte behöver köra ut matlådorna dagligen blir det färre sociala kontakter med omsorgstagarna.

Personalen måste också hjälpa till att värma maten, och många tycker att den kylda maten håller sämre kvalitet än den varma.

Fördelen för kommunen är att det blir billigare.

– Ska vi fortsätta att leverera varm mat behöver vi fler bilar och mer personal vilket kostar pengar, säger Torbjörn Rönnkvist, s.

Han är ordförande i äldreomsorgsnämnden som i går beslutade om att införa det nya systemet på försök i Årsunda. Försöket ska utvärderas efter tre månader.

Om det är lyckat och pensionärerna är nöjda är tanken att samma system ska anammas i hela kommunen.

– Om omsorgstagarna däremot är missnöjda är det sannolikt att vi väljer att fortsätta att köra ut maten varm även om det blir dyrare, säger Torbjörn Rönnkvist.

Mer läsning

Annons