Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter ­prövas i rätten

SANDVIKEN­ Kammarrätten har nu bestämt sig för att pröva om det var rätt av länsrätten att bötfälla Sandvikens kommun för de långa väntetiderna inom äldreomsorgen.

Annons
I december dömde länsrätten Sandvikens kommun att betala närmare 300 000 kronor i straffavgifter för fyra fall där pensionärer och barn fått vänta för länge på insatser från socialtjänsten.
Det gällde bland annat en äldre demenssjuk man som fått vänta i sju månader för en plats på ett äldreboende, trots att det inte ska behöva ta mer än tre månader.

Äldreomsorgsnämnden i Sandviken överklagade till kammarrätten som nu meddelar att domstolen kommer att ta upp målen till prövning.
Möjligheten för en domstol att utfärda den här typen av straffavgifter infördes den 1 juli 2006 och bygger på att länsstyrelsen rapporterar fall där personer fått vänta för länge på stöd från socialtjänsten.
- Vi har fått in över 50 överklagade mål från olika kommuner. Eftersom det är första gången vi får dem på vårt bord är det viktigt att visa hur kammarrätten ställer sig, säger Pernilla Björck, föredragande vid kammarrätten i Sundsvall.
Hon räknar med att det tar minst en månad innan domstolen kan gå till beslut.

Mer läsning

Annons