Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på skolbibliotek lagbrott

För tre år sedan antog politikerna i Sandviken en plan om att alla skolor skulle få bemannade bibliotek. Än har ingenting hänt.
– I likhet med många andra kommuner följer Sandviken inte lagen, säger bibliotekschefen Åsa Wirén Jonsson.

Annons

Planen som kunskapsnämnden ställde sig bakom den 5 maj 2006 gick ut på att samtliga skolor i kommunen skulle få tillgång till skolbibliotek med fackutbildad personal. Men i dag finns bara bibliotek på Bessemergymnasiet, Norrsätraskolan och Murgårdsskolan. Det är dessutom oklart vad som ska hända med biblioteket på Norrsätraskolan när årskurs 7-9 flyttar därifrån till hösten.

– Det känns oerhört tråkigt att vi la ner tid, arbete och resurser på att bilda en arbetsgrupp och ta fram en plan som aldrig blev realiserad, säger Åsa Wirén Jonsson.

Hon pekar på betydelsen av att det finns skolbibliotek med utbildad personal.

– Särskilt nu när det kommer alarmerande rapporter om att barns läsförståelse sjunkit. Skolbibliotekarierna fyller en viktig funktion när det gäller att stimulera elevernas intresse för läsning och lära dem att navigera i informationsflödet, säger Åsa Wiren Jonsson.

Enligt bibliotekslagen ska grundskolan och gymnasiet ha ”lämpligt fördelade” skolbibliotek. Biblioteken ska ägna särskild uppmärksamhet åt elever med invandrarbakgrund samt åt personer med funktionsnedsättning.

– Jag kan inte säga att Sandvikens kommun lever upp till de bestämmelserna i dag, säger Åsa Wirén Jonsson.

I en skrivelse till kunskapsnämnden ifrågasätter hon och kultur- och fritidschefen Bo Eriksson vad som egentligen hände med skolbiblioteken.

När kunskapsnämnden beslutade om biblioteksplanen var det under förutsättning att det fanns pengar.

– Tyvärr har vi fått ägna de senaste åren åt att dra ner på skolpersonalen, säger Ann-Catrin Brockman, s, vice ordförande i kunskapsnämnden.

Hon kan inte lova att skolbiblioteken kommer att bli verklighet heller i nästa års budget.

– Men nu får vi se över saken. Bryter vi mot lagen måste vi förstås rätta till det, säger Ann-Catrin Brockman.

Mer läsning

Annons