Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i skolan rättas till

Skolan i Sandviken är nu på väg att rätta till över hundra av de brister som Skolverket slog ner på i sin stora granskning.
Den olagliga modellen med flexibelt lärande har exempelvis slopats, och Söderskolan jobbar mer förebyggande mot diskriminering.

Annons

Under tre månader i våras fanns Skolverkets inspektörer på plats i Sandviken och detaljgranskade förskolan, grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen. Resultatet blev en flera hundra sidor lång rapport med både ris och ros.

I en åtgärdsplan redogör kommunen nu för hur bristerna har hanterats.

Sammanställningen visar att ett stort antal saker har rättats eller är på väg att rättas till. Det gäller allt från att små barn inte fått modersmålsstöd i förskolan, till att kvalitetsredovisningar inte uppfyllt lagkraven.

Skolverket slog exempelvis ner på modellen med flexibelt lärande. Ett antal dagar per år har eleverna kunnat plugga hemma. Men enligt Skolverket är det olagligt, och de skolor som jobbade så har nu fått sluta med det.

Skolverket ansåg även att Söderskolan inte gjorde tillräckligt för att förebygga diskriminering. Från och med november finns därför vuxna ute i korridorerna för att skapa en lugnare miljö. Skolan satsar även på social och emotionell träning i klasserna.

Kommunen har också definitivt slutat med att ta ut avgifter för exempelvis skidresor till Sälen. Enligt lagen ska skolan vara avgiftsfri.

En återkommande brist på många grundskolor var att studiehandledning på modersmål inte gavs i enlighet med lagen. Kunskapsnämnden avsatte i går därför en miljon kronor till en speciell resursenhet för svenska som andraspråk och modersmål.

Mer läsning

Annons