Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna tror att bränderna är anlagda

/
  • Lars Wetter och hans bror Sven var i Sandviken när de fick beskedet att deras ladugård i Nordanåker stod i lågor. Stora värden gick upp i rök i måndags. - Det är hemskt när det blir så här, säger han. Foto: JOHAN PIHLBLAD

ÖSTERFÄRNEBO Mystiska bränder skapar oro i Österfärnebobygden. På byn har man sina misstankar - de är anlagda.
Bröderna Sven och Lars Wetters ladugård är eldens senaste offer.

Annons
Fem gånger på kort tid brann det i Färnebo folkhögskolas lokaler i Gysinge. Sedan brann en sommarstuga och två uthus i Gammelbodarna. Därefter mötte den gamla torvfabriken på Karinmossen samma öde, liksom ladan vid Storänget. I oktober totalförstördes en ladugård i en brand i Österbor. Och i måndags vid lunchtid var det alltså dags igen.

Sven och Lars Wetter ser med sorgsna ögon ut över förödelsen på familjegården i Nordanåker.
- Det är hemskt att det blir så här, säger Lars Wetter.
Där mot åkern låg tidigare stallet, ladugården och maskinhallen. I går eftermiddag, 24 timmar efteråt, fanns glöden och röken fortfarande kvar bland den vidbrända bråten. Maskiner, en ny bil och de två senaste årens spannmålsskörd är något av det som nu är borta.
- Mycket är oersättligt, säger Sven Wetter.

Det blir nästan tragikomiskt när de berättar om konsekvenserna. De skulle just sälja en del av utsädet och fodersäden till den tidigare brandhärjade ladans ägare i Österbor. Nu står båda gårdarna utan säd.
Polisens tekniker ska så snart som möjligt utreda vad som hänt. I går var det fortfarande omöjligt i hettan. Bröderna Wetter tvivlar på att branden
bara uppstod av sig självt.
- Att det skulle hända precis när man var borta. Det är konstigt, säger Sven Wetter.

Många i trakten är oroliga för att det kan vara en pyroman i farten. Att bränderna kryper allt närmare samhället skrämmer. En bit ifrån Wetters driver Kristina Hedin och hennes sambo ett större lantbruk i Österbor. Deras nybyggda ladugård ligger bara några hundra meter ifrån den som brann i oktober.
- Det är lite otäckt, säger hon.
Hittills är det bara byggnader som förstörts. Inga människor eller djur har kommit till skada.
- Som tur var har vi brandkåren kvar här ute, säger hon.
Familjen har 60 mjölkor. Efter allt som hänt håller hon ett extra öga på vad som rör sig kring gården.
I Österbor har man ordnat så att grannarna håller koll på varandra. Och brandvarnaren fungerar bra, det har hon noga kontrollerat.

Johan Pihlblad
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons