Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chanpeng har fått ny kraft

/
  • Chanpeng S Ericsson bor i Storvik och trivs med livet igen nu när hon friats från misstanken om att vara en öltjuv.

Allra värst var känslan av försämrat anseende. Det säger Chanpeng Ericsson om när hon avskedades efter anklagelser om att ha stulit öl för 400 kronor.

– Min morfar lärde mig att leva hederligt, säger hon.

Det var också morfadern som lärde henne att laga mat i hembyn i Thailand.

Annons

Chanpeng Ericsson avskedades i oktober i fjol som restaurangchef på Göransson Arena. Vd:n Fredrik Granting kallade in henne på kontoret och påstod att två vittnen sett henne lasta in ölbackar i en bil.  

– Jag blev så chockad att jag inte kunde prata. Jag dricker inte ens öl. Varför skulle jag riskera min anställning för öl värt fyrahundra kronor, säger hon.

Brott kunde inte styrkas och senare friades hon från misstanken och har nu fått ett skadestånd som plåster på såren.

Men det värsta för henne var upplevelsen av att anseendet fick en törn när hon anklagades för stölden.

Redan när hon växte upp i byn Bann Ton Ngaw i norra Thailand fick hon av sin morfar lära sig vikten av att ha ett gott rykte. 

Det var också han som väckte hennes intresse för mat.

Morfadern var chefskock för byföreningen och hade tobaksplantage. När de andra byborna hjälpte honom med skörden bjöd han dem på mat.

– Jag var fyra år när jag fick hjälpa honom i köket. Ibland var det 30-40 personer vi lagade mat åt. Då fick jag lära mig att laga mat åt många, berättar hon.

När hon var 17 år flyttade hon till huvudstaden Bangkok. Hon började jobba som lärling i en restaurang som låg mittemot den enda biografen som på den tiden visade filmer på originalspråket.

– Många västerlänningar kom för att titta på filmer. Vi anpassade oss efter dem och jag lärde mig att göra västerländsk mat, säger hon.

I Bangkok träffade hon sin blivande make Lars-Staffan Ericsson som jobbade för ett svenskt företag i landet.

De flyttade till en stad vid ryska Svartahavskusten för att ingen av dem skulle ha språkliga och kulturella fördelar gentemot den andra.

Där drev de tillsammans en restaurang vid stadens största hotell.

Efter drygt ett år valde de att återvända till sina respektive hemländer.

Så småningom flyttade Chanpeng till Sverige och bosatte sig i Göteborg. 

– Jag ville gå en restaurangskola på Burgården i Göteborg. Efter ett års utbildning blev jag diplomerad restaurangkock. Sen utbildade jag mig till konditor också på samma skola.

Hon jobbade på ett hotell i Göteborg när hon erbjöds en anställning hos Gert Klötzke på Högbo Bruk.

– Gert var min idol. Jag visste att han var viltkock så jag började jobba som lärling på ett slakteri i Göteborg för att lära mig stycka.  Jag har alltid velat vara väl förberedd inför ett jobb.

Hon var både kock och konditor i Högbo Bruk och fick senare en tjänst som kreativ ledare.

– Jag hade till uppgift att utveckla maten. Vi skulle skapa helt nya rätter som skulle lagas ekonomiskt och presenteras på ett vackert sätt, säger hon.

Efter en kortare sejour på en restaurang i Hudiksvall återvände hon till Sandviken. 

Nu erbjöd Claus Hartwig henne att bli platschef på den restaurang han tänkte öppna i Göransson Arena.

Men strul och problem gjorde att han snart lämnade över restaurangen till Sandvikens kommun.

Chanpeng blev kvar och fick till uppgift att göra den mer attraktiv för en framtida entreprenör.

– Maya Olsson var vd. Hon sa att jag fick tre år på mig, berättar Chanpeng.

– Det var otroligt spännande. Vid stora evenemang kunde jag jobba från fem på morgonen till klockan tre på natten. Jag la hela mitt hjärta i jobbet.

Men anklagelserna om att vara en simpel öltjuv gjorde att hon aldrig fick avsluta uppdraget att skapa en bra restaurang för luncher, à la carte och evenemang.

Nu när det inte längre finns några misstankar om brott har avskedet återtagits. Men Chanpeng S Ericsson har inga planer på att återvända till sin forna arbetsplats.

Hon jobbar åter för Claus Hartwig som bland annat har krogar i Furuvik och Axmar.

– Nu är jag fullt fokuserad på julborden i Furuvik, säger hon.

Chanpeng S Ericsson bor i Storvik och trivs med livet igen nu när hon friats från misstanken om att vara en öltjuv.

Mer läsning

Annons