Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans är hett men allt beror på orkestern

Tv-programmen dansbandskampen och Let´s Dance har fått fart på dansen. Något som Storviks dansförening noterat.
– Vi har fått många nya medlemmar, främst yngre, säger ordföranden Gösta Sundberg

Annons

Storviks dansförening som ordnar dans i Parkhallen sista lördagen varje månad har blivit en vinnare i kampen om dansarna. Flera dansföreningar i närområdet har lagts ner och medlemmarna har gått över till Storviks dansförening.

Gösta Sundberg berättar att det tidigare fanns tolv föreningar, men att åtta försvunnit från västra Gästrikland och södra Dalarna. I dag har föreningen drygt 900 medlemmar och nya strömmar till hela tiden. Tidigare låg medelåldern runt 50 år, men den sjunker, påpekar Gösta Sundberg.

– Det är många i 30-årsåldern som kommit på sistone, säger han.

Att fler och fler söker sig till danserna beror säkert mycket på de populära tv-programmen. Men Bernt-Olov Lindberg tror också att det nya golvet i Parkhallen lockar dansarna. Det gamla utslitna golvet var nästan farligt för damer med spetsiga klackar. De riskerade att fastna i springorna.

– Sedan ser vi att det är otroligt viktigt att vi har rätt orkester, säger han.

Till favoriterna hör bland annat Jontez och Claes Lövgrens. Två orkestrar som återkommer ett par gånger under säsongen. Men den största publiken brukar komma när det är nonstopdans med två orkestrar. Nästa tillfälle infaller sista lördagen i februari.

Danserna är bara för dansföreningarnas medlemmar vilket gör att föreningen slipper ha ordningsvakter vid danserna. Under Gösta Sundbergs drygt 25 år i föreningen har man bara tvingats kasta ut en överförfriskad person.

– Vi har väldigt få som är alkoholpåverkade, hit kommer man för att dansa, säger han.

Danserna på Parkhallen gynnar också Storviks IF som sköter serveringen och garderoben. Ändå går dansföreningen med vinst, pengar som satsas på musiken. För som Bernt-Olof Lindberg betonar är det valet av band som avgör hur många som kommer.

Varje danskväll är det drygt ett tiotal medlemmar från styrelsen och föreningen som ställer upp och hjälper till. Det är skötsel av kassan, medlemskontroll vid insläppet och att ta hand om orkestern. Det blir en lång kväll. I regel träffas man vid fyratiden på eftermiddagen och innan städningen är klar är det nästan morgon.

– Men vi har roligt och är ett bra gäng som hjälps åt, säger Gösta Sundberg.

Mer läsning

Annons