Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bygger datasal för Rigaskola

/
  • Foto: NICK BLACKMON Bygger datasal. Om ett år ska 17 elever från Bessemergymnasiet sätta upp en datasal i Riga i Lettland. Med i planeringen är Magnus Linell, Malin Genz, Ida Kakko, Lars Öhrman, Johan Palm och Erik Malmström.

SANDVIKEN
Är det någon som har 20 datorer med skärmar över? I så fall är en projektgrupp på Bessemergymnasiet intresserad av dem. Det är årskurs 2 som ska hjälpa collegeelever i Riga i Lettland med projektet Computer room.

Annons
- Det här är onekligen det största projektet inom Bessemergymnasiet, säger också läraren Kjell Lundin.
Sammanlagt är 17 elever med på projektet och de är indelade i en ledningsgrupp och nio underavdelningar.
- Vi går på naturvetenskapliga linjen med matte och data, berättar Magnus Linell, som är med i ledningsgruppen. Projektet går ut på att bygga upp en helt ny datasal i Rigas tekniska college och sedan utbilda läraren inom nätverket.
Redan i höstas började eleverna i projektet att träffas för att dra upp riktlinjerna på det mycket omfattande arbetet. Under våren ska det börja samlas in material. Samtidigt arbetas det intensivt med en hemsida som under hela projektet ska ge de senaste informationerna.
- Till hösten ska vi bygga upp datasalen i Sandviken, fortsätter Magnus Linell. För att sedan avsluta projektet med att åka till Riga och på plats sätta upp nätverket och se till att det fungerar. Samtidigt ska sex lärare utbildas för att de sedan ska kunna föra kunskaperna vidare till de lettiska eleverna.
Eleverna har redan fått 100 000 kronor av Svenska institutet och dessutom har skolans rektor lovat dem 10 000 kronor.
- Det blir resorna som blir den dryga kostnaden för oss, eftersom vi räknar med att företag i Gästrikland ska skänka oss materialet, säger Magnus Linell.
Det är Erik Malmström och Johan Palm som har till uppgift att samla in materialet.
- Av de 20 datorerna ska fyra vara servrar och 16 arbetsdatorer, förklarar de. Servrarna måste vara på 128 megabit, medan det räcker med 64 megabit på de 16 andra datorerna. Men det viktigaste är att de klarar Window 2000.
Det finns två grupper som ska samla in materialet.
- Allt för att det ska bli lite press på grupperna, menar Erik och Johan.
- Vi ska också ha ett utbyte på det kulturella planet, förklarar Malin Genz. Men det viktigaste är att vi får materialet före sommarlovet.

JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons