Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De räddar liv med musik

/
  • Anders

I november ödelade en tyfon stora delar av Filipinerna. Bland mycket annat förstördes två av SOS barnbyar.
Nu samlas pengar in för återuppbyggnad. En som hjälper till är Ingemar Dunker. Genom sina konserter räddas ett barn om dagen.

Annons

– Vi byter insamlingsbössa varje dag, det blir 3000 kronor om dagen, säger Kjell Höddelius, kassör på SOS Barnbyar, Sandviken-Gävle lokalavdelning.

Han hade kontakt med Ingemar Dunker och frågade om de inte kunde få samla in pengar i samband med att Linda Gail Lewis, Micke Finell, Anders "Kråkan" Ågren och Ingemar Dunker gör sin fem-dagars turné, "Trött på att turnera".

– Han ville vara med och samla in pengar när vi spelade, men jag vill inte ha någon som går runt och gör det. Men jag erbjöd mig att ställa fram en bössa varje dag. Det var ett genidrag. Dem trodde vi skulle dra in cirka 1500 på fem dagar. På tre dagar har vi dragit in 8000 kronor.

Inför varje spelning så har Ingemar Dunker berättat för publiken att bössan står där och att man gärna får lägga i en slant, och nog har slantar lagts i bössan.

– Pengarna som kommer in varje dag räcker för att täcka omkostnaderna för ett barn i ett år, både för kläder, mat och skola, säger Kjell Höddelius.

Det betyder att musikerns fem speldagar ger fem barn en trygg tillvaro i fem år och Kjell Höddelius säger att det inte går att ta miste på Ingemar Dunkers engagemang.

– Det han har gjort är fantastiskt. Det brinner i hans ögon varje gång han berättar att bössan finns på spelningarna. Det är makalöst.

Musikern själv är också väldigt nöjd med insamlingen.

– Det är vansinnigt roligt, känns hur bra som helst, säger Ingemar Dunker.

På fredagskvällen klockan 18 gör kvartetten den sista spelningen som då hålls på Statoil i Sandviken. Samarbetets framgång har också lett till att han ska samarbeta med SOS Barnbyar i sommar.

– Jag ska samarbeta med dem på Musik i bruksmiljö, kulturfestivalen i sommar. De kommer hålla föredrag och det kommer finnas bössor då också.

Mer läsning

Annons