Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha kvar öppna förskolan

/
  • Martina Martinsson och Lotta Enbarr gillar inte tanken på en stor öppen förskola på sjukhuset, och barnen Levi, Sixten och Colin säger inte emot.

Stängningen av familjecentralen och öppna förskolan på Smassens väg i Björksätra upprör föräldrar.
– Det är litenheten som är storheten här, säger Martina Martinsson.

Annons

GD rapporterade tidigare i veckan att familjecentralen inklusive öppna förskolan ska flyttas till Sandvikens sjukhus. Flytten är en följd av förändringar i landstingets organisation med sammanslagningar av hälsocentraler i Sandviken.

Beslutet att flytta även öppna förskolan togs av kunskapsnämnden i måndags.

Nämndens ordförande Signe Brockman, S, menar att det inte blir någon familjecentral om inte öppna förskolan följer med.

Men föräldrar som GD träffar i Björksätra är rädda att en stor öppen förskola på sjukhuset, vilket är vad som planeras, kommer att bli något helt annat och sämre än vad som finns på Smassens väg i dag.

– Vi tycker väl allihopa att det här är galet tror jag. Jag har gått här sedan 2010 och utnyttjat alla aktiviteter som babymassage, barnsång och bokläsning. Om man gör en enorm öppen förskola på sjukhuset kommer inte alla att bli sedda, säger Lotta Enbarr, med sonen Sixten i famnen.

– Det här är ju en verksamhet som fungerar väldigt bra och då är det synd att bryta den. Sedan är det mycket trevligare att vara här än på ett sjukhus, säger Martina Martinsson.

Signe Brockman säger att hon kan ha viss förståelse för föräldrarnas oro.

– Visst blir det större på sjukhuset men det blir också tillgängligt för fler, säger hon.

Redan i dag finns en "vanlig" förskola i den aktuella byggnaden på Smessens väg och i de lokaler som frigörs när öppna förskolan flyttar ska eventuellt ytterligare förskoleavdelningar inrymmas.

Mer läsning

Annons