Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dement åldring fick ligga med brutet ben

En dement kvinna fick ligga en hel natt med brutet ben sedan hon ramlat ner ur sängen. Nu kritiserar Socialstyrelsen kommunen och kräver bättre samordning mellan personal och sjuksköterskor.

Annons

Det var i november 2008 som en äldredement kvinna på ett åldringsboende ramlade ner från sängen. När hon upptäcktes kunde personalen se att hon hade ont i sitt ena ben. De hjälpte kvinnan upp och kontaktade nattsköterskan som utan att besöka kvinnan ordinerade smärtstillande medel.
Morgonen efter kunde personalen se att kvinnan hade ont och var orolig, då kontaktade de dagsjuksköterska som efter en undersökning och läkarkontakt fick remiss till röntgen. Kvinnans lårben var kraftigt svullet, ömt och förkortat. Vid röntgenundersökningen konstaterades att kvinnan hade en höftledsfraktur.
Händelsen anmäldes som ett Lex Maria-ärende till Socialstyrelsen. En utredning visar att samarbetet mellan nattpersonalen och nattsjuksköterska inte fungerade tillfredsställande. Det har hänt att personalen kallat på nattsjuksköterskan som valt att inte komma av tidsskäl. Samtidigt var nattsjuksköterskan väl medveten om att hon borde ha undersökt den gamla kvinnan.
Socialstyrelsen konstaterar att ett väl fungerande samarbete mellan personal och sjuksköterskor krävs för en god patientsäkerhet. Något som också åtgärdats sedan händelsen med den dementa gamla kvinnan.

Mer läsning

Annons