Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det klottras mindre

/
  • Sandviken börjar få bukt med klottret runt om i stan. Den här bilden föreställer en nedklottrad vägg på Murgårdsskolan.

Projektet Helt och Rent hade som mål att minska klottret genom en snabb sanering, och det har lyckats.
– Vi ser en kraftig minskning efter semestern och nu fortsätter projektet i två år till, säger Mats Hedman, ansvarig för Sandvikenhus.

Annons

Det var i våras som Sandvikenhus tillsammans med Sandvikens Stadsutveckling, kommunen och klottersanerarna, JT Städservice, tog som mål att allt anmält klotter ska bort inom 48 timmar. Samtidigt ska klottret polisanmälas. För att få in rapporterna fick allmänheten möjlighet att anmäla allt klotter till kommunen antingen direkt via nätet eller via ett telefonnummer på kommunens hemsida. Sedan går en arbetsorder ut till entreprenören och klottret fotograferas och det görs en polisanmälan.

– Sammanlagt har det kommit in över 170 anmälningar på nätet och kostnaden ligger runt 400 000 kronor, säger Mats Hedman.

Efter den första säsongen är erfarenheten att klottret har minskat, även om antalet polisanmälningar ökat kraftigt eftersom allt klotter polisanmäls. Klottersaneringen brukar kosta runt en miljon årligen, men för 2008 har kostnaden gått ner med 100 000 kronor. Mats Hedman säger att klotter föder klotter, så hålls väggar och andra attraktiva klotterytor rena minskar attraktionskraften. Speciellt under hösten har klottret minskat och en av de platser där det märks är Resecentrum, uppger Juhani Tillanen vid JT Städservice.

– Men även i centrum och vid Jernvallen ser vi en klar minskning, säger han.

Projektet har fått många lovord från allmänheten, uppger Lena Brodin vid Brottsförebyggande rådet. Orsaken är den snabba saneringen och Mats Hedman får höra att bostadsområdena ser trevligare ut.

– Att det är rent och snyggt gör att våra områden upplevs tryggare, säger han.

Utifrån de kännetecken, taggar, som klottrarna använder uppskattas antalet aktiva klottrare till åtta till tio ungdomar. Ett par yngre killar har man tagit på bar gärning och de har fått delta i sanering och städa upp efter sig.

– De lovade att sluta, säger Lena Brodin.

Nu ska hon ut på skolorna och informera både om klotter och skadegörelse och det är klart att projektet kommer att leva vidare i två år till.

Hon hoppas att även Sandviken Energi ska komma med. De ansvarar för tunnlarna som i dag bara saneras två gånger om året.

Effekten blir att allt mer av klottret saneras bort snabbt och Mats Hedman räknar med lägre kostnader nästa år om trenden håller i sig.

Målet är att även fler privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kommer med i projektet. Den 4 februari hålls en utbildningskväll då alla bjuds in för att få information om projektet.

Mer läsning

Annons