Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktsänd debatt om gymnasieval

/
  • � Jag känner att det kommer att funka. Frågan är bara hur bra det kommer att bli, säger Gustav Thorén (mitten) med ett leende.I kontrollrummet växlar man mellan de tre kamerorna och datorn som ska vara med i sändningen.Efteråt var det klackarna i taket. Sändningen gick

SANDVIKEN Tystnad, tagning. Och sen en smäll med en svartvit klappa. De flesta har väl sett på TV hur det går till vid inspelningar. Men så ser det inte ut när Hammargymnasiets filmlinje sänder TV. Där kör man bara.

Annons
I går direktsände man en 40 minuter lång informationsdebatt med rektorerna från gymnasiet i Sandviken, Gävle och Bollnäs. Målgruppen var niondeklassarna som snart ska göra sina val till gymnasiet.
-Det här är vårt projektarbete, eller slutarbete, konstaterar Oscar Norling. En av fem elever som står bakom projektet.
Han förklarar att idén vuxit fram gradvis. Att de ville göra något inför niornas val. En informationsfilm.

Efter flera veckor av förberedelser var det dags för skarpt läge i går.
Tre rektorer från Gävle, två från Sandviken och en från Bollnäs var inbjudna att sitta i panelen och svara på frågor om de olika gymnasieprogrammen. En niondeklass fanns på plats som studiopublik.
Efter pudring av blanka rektorsnäsor och finjustering av de tre kamerorna var det bara att köra igång.
Resultatet gick rakt ut i direktsändning.
Trots det verkade inte någon av eleverna bakom projektet särskilt nervösa. "Det är ju bara lokal-tv", tyckte de. Fastän deras tidigare försök att sända direkt misslyckades. Ljudet försvann. Dessutom glömde man att spela in sändningen.

Det misstaget upprepades förhoppningsvis inte i går. Sändningen ska nämligen visas vid flera tillfällen både på lokal-tv i Sandviken och på skolorna i Gävle och Bollnäs.
Förhoppningen är att intervjuerna med de sex rektorerna ska hjälpa niorna att välja rätt program.

Magnus Lundquist
026-277598
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons