Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktsänt från Stockholm

/
  • Kommunalråder Carina Blank, S, (i mitten) här i samtal med författarna Helene Rådberg och Carolina Thorell deltog i gårdagens paneldebatt om kulturutredningen.– Jag är orolig för den regionala fördelningspolitiken som utredningen förslår, sa hon.

I går debatterades den nya kulturutredningen i Stockholm.
Diskussionen direktsändes i Sandviken Folkets hus dit ett hundratal personer kommit för att lyssna.
– Jag är lite klokare nu, sa Folkteaterns konstnärlige ledare Michael Cocke efteråt.

Annons

En hel del kulturarbetare sökte sig till Sandvikens Folkets hus för att lyssna på den direktsända debatten om den nya kulturutredningen som hölls på ABF-huset i Stockholm i går kväll.

Utredningens ordförande Ewa Swartz Grimaldi försökte där ge svar på vilken inverkan deras förslag kommer att få för kulturarbetare runt om i Sverige.

– Det viktigaste är att kulturpolitiken nu debatteras och diskuteras över hela landet, sa hon.

När debatten i Stockholm var klar bollades ordet vidare till de 13 orter där debatten visats tack vare Folkets hus-biografernas digitala teknik.

I Sandviken hade arrangören bjudit in Folkteaterns konstnärlige ledare Michael Cocke, konstnären Jonte Nynäs, kultursociologen Lars-Göran Karlsson och de socialdemokratiska kommunalråden Monica Jacobsson och Carina Blank till en efterföljande paneldebatt.

– Jag är lite klokare nu och det är bra att kulturen diskuteras. Men efter att ha lyssnat på debatten så förstår jag att det som man har gjort nu är att välja en politisk väg, sa han.

Cocke tyckte sig se att utredarna fördelade pengar till kulturen inom de ramar som de blivit tilldelade i stället för att försöka få mer pengar till olika kulturformer.

– Det som sker är en långsam urholkning av kulturen. Jag kan till exempel jämföra med 80-talet då nästan alla teatergrupper var dubbelt så stora som de är i dag, sa Michael Cocke.

Han fick medhåll av Jonte Nynäs som sa att det var dags för kulturarbetarna att börja ställa krav. Hårdast kritik mot utredningen levererade Lars-Göran Karlsson.

– Utredarna ger inte svar på några frågor utan säger bara att allt kommer att ordna sig med tiden. Diskussionen döljer deras egentliga uppdrag som är att sänka kulturutredningen från 1974 i en grav, sa han.

Han ansåg också att utredningen felaktigt utger sig för att vara opartisk.

– Kulturutredningen är moderatskapad. Det är sorgligt och jag är kritisk till hela upplägget, sa han.

”Det som sker är en långsam urholkning av kulturen. Jag kan till exempel jämföra med 80-talet då nästan alla teatergrupper var dubbelt så stora som de är i dag.”

Michael Cocke

Folkteaterns konstnärlige ledare

Mer läsning

Annons