Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen öppnar för besprutning i fler områden

Miljööverdomstolens utslag kommer att få stor betydelse på sikt för hur länsstyrelsen ska hantera dispensärenden om myggbekämpning inom skyddade områden.
Det säger Mats Hindström, avdelningschef på länsstyrelsen.

Annons

Miljööverdomstolens beslut har varit efterlängtat, säger Mats Hindström. Nu underlättas länsstyrelsens bedömning av dispenser i framtiden. Samtidigt är han besviken att domen gick emot länsstyrelsen.

– Vi trodde vi skulle få rätt, annars hade vi inte överklagat miljödomstolens beslut, säger han.

Domen innebär att de bofastas problem med mygg, liksom myggens inverkan på det rörliga friluftslivet, är skäl nog för att översvämningsmyggen ska få bekämpas inom ett reservat. Han pekar på att i reservat som liknar det i Ista så blir domen prejudicerande.

– Nu ska vi analysera domen i detalj för att bedöma hur det kan påverka dispenser i andra typer av reservat och det kan även påverka hur vi ska hantera dispenser inom nationalparken, säger han.

Länsstyrelsen är en av de instanser som underkänt forskarnas arbete och slutsatser. Mats Hindström säger att man utifrån forskarnas resultat inte kan utesluta att bekämpningsmedlet har en negativ inverkan på annat djurliv.

– Miljööverdomstolen gör en annan bedömning, men jag hoppas att den oberoende utvärdering vi vill ha kan genomföras, säger han.

Miljööverdomstolens dom kan även öppna för bekämpning inom andra skyddade områden. Den tolkningen gör Rickard Johansson, biträdande jurist vid Ahlford Advokatbyrå som biträtt Nedre Dalälvens Utvecklings AB, anser att miljööverdomstolens domskäl är utomordentligt viktiga.

Domen är också prejudicerande, varför han anser att man genom domen får klartecken för bekämpning även inom andra skyddade områden som reservatet intill Gysinge och kanske delar av nationalparken.

– Mot bakgrund av den här klara domen är det svårt att hindra dispenser, säger han.

Mer läsning

Annons