Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatiskt prisfall på bensin

/
  • Magnus Hillberg tankar lika mycket nu som tidigare, trots prisfallet.

Bensinpriset har störtdykt det senaste halvåret och på måndagseftermiddagen kröp det under tolv kronor i Gävle och Sandviken.
– För mig betyder det mycket, säger Magnus Hillberg, Åshammar, vars största intresse är motorsport.

Annons

Från över 15 kronor i juni till under 12 kronor nu. Bensinprisets fall har varit dramatiskt och på en enda 60-literstankning handlar det om en sänkning på cirka 200 kronor.

Allra billigast är det i Uddevalla där det enligt jämförelsesajten bensinpriser.nu gick att hitta 95-oktanig blyfri bensin för strax över 11.50 kronor per liter på måndagen.

I Gästrikland ligger lägstapriset på 11.98 sedan St1 på måndagseftermiddagen sänkt till den nivån på sina stationer i Gävle och Sandviken.

På St1 i Sandviken fyllde Magnus Hillberg upp bil och några dunkar på måndagen.

– För mig betyder det mycket. Jag kör enduro, sonen kör cross och så behövs det soppa till lite fyrhjulingar och annat.

Exakt hur mycket han tjänar har han dock inte koll på.

– Nej, jag bara tankar.

Han bedömer att han kör cirka 1 500–2 000 mil om året och för en bil som drar 0,8 liter milen handlar det då om minskade kostnader med 3 600–4 800 kronor per år.

Än så länge visar tillgänglig statistik inte på att det låga priset skulle ha fått folk att köra mer. Tvärtom fortsätter trenden med minskande försäljning av bensin.

– Försäljningen har minskat sedan 1989 och det finns ingen koppling mellan efterfrågan och pris, säger Ulf Svahn, vd för branschorganisationen SPBI.

De stora oljebolagen anpassar vanligen priserna ute på bensinstationerna till den lokala marknaden och det är förklaringen till att priserna skiljer sig en del åt mellan olika delar av landet. Generellt är det billigast i södra och västra Sverige.

Prisfallet beror huvudsakligen på att priset på råolja sjunkit med runt 40 procent sedan i somras. Bensinpriset har dock bara sjunkit med runt 20 procent. Enligt prissättningschefen på Preem, Marcus Larsson, beror det på att skatter utgör större delen av priset.

– Vår marginal är densamma, säger han.

Mer läsning

Annons