Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömfabriken får konserthall

/
  • ARKIVBILD Snart kan Jappzorkestern ha spelningar i en egen konserthall. Stiftelsen Albert och Anna Göranssons minne har köpt Drömfabrikens lokaler och ska bygga ut.

SANDVIKENDrömfabriken i Sandviken får en 280 kvadratmeter stor konserthall. Betalar gör stiftelsen Albert och Anna Göranssons minne.

Annons
Drömfabriken har funnits i nära fem år och är en etablerad verksamhet för förståndshandikappade i Sandviken. Jappzorkestern är ett av de mer kända inslagen och man har dessutom en mängd kafékvällar, allsångskvällar, bildkonst, keramik, filmbearbetning och många andra aktiviteter.
Förra hösten visade det sig dock att Drömfabriken, som dittills hade drivits som ett projekt, hade ekonomiska svårigheter. Detta bland annat på grund av ett släpande underskott och mindre bidrag än beräknat.

Personalkooperativ
Förra hösten bildade de anställda på Drömfabriken därför i stället ett personalkooperativ och i mars i år kunde man teckna ett avtal med Sandvikens kommun.
Det innebär bland annat att Drömfabriken har en dagverksamhet för tio personer och att kooperativet erbjuder kulturell verksamhet för 20 personer med psykiskt funktionshinder samt 40 personer med utvecklingsstörning minst fyra gånger per år. I verksamhetsredovisningen för 2002 skriver Drömfabriken att förpliktelserna uppfyllts med råge.
- Under hösten har vi förstärkt vårt samarbete med kulturskolan vilket har gett oss fler möjligheter att utveckla verksamheten.
Den årliga Drömfesten hade förra året cirka 1 300 besökare och Jappz har turnerat på skolorna under hösten och i första hand besökt elever ur femte klass.
Enligt de anställda vid Drömfabriken har verksamheten gått allt bättre sedan kooperativet bildades och nu tittar de framåt. Ett problem är trångboddhet. Inget av rummen i huset, före detta Furugårdens förskola i stadsparken, är större än 60 kvadratmeter - något som orsakar problem.

280 kvadratmeter
Men nu har stiftelsen Albert och Anna Göranssons minne köpt Drömfabrikens lokaler från Sandvikenhus. Stiftelsen kommer att bygga ut lokalerna genom en inbyggnad av innergården. Det kommer att ge en konserthall på cirka 280 kvadratmeter.
I april inleds byggnadsarbetet som förhoppningsvis ska vara klart i oktober 2003.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons