Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dunker satsar på matkultur

/
  • Lokal tillväxt. Skogen är full av lingon, och lingon kan vara en möjlighet. När Anne-Katrine Dunker öppnar butik för lokalproducerade livsmedel i Gysinge vänder hon sig i första hand mot skogen. Bär och vilt kan förvandlas till exotisk lingonchutney och älgsalami, om man bara låter fantasin flöda. Foto: NICK BLACKMON\n

SANDVIKEN
I november öppnar förra riksdagsledamoten Anne-Katrine Dunker en restaurang och butik i Gysinge.

Annons
-Jag började redan innan valet att fundera på vad jag ville göra om jag inte fick sitta kvar i riksdagen. Jag tror att jag har rätt god hand med att laga mat, så då bestämde jag att "det ska jag göra", säger hon.
Hon tänker profilera sig på lokalt producerade livsmedel. Gärna produkter från skogen som bär och vilt.
-Jag åker runt och ser vad olika gårdsförsäljare har. Bland annat har jag hittat en älgsalami från Jämtland och sylt, saft och glögg från Los. Och så håller jag på att experimentera med en lingonchutney, säger hon.

Byggevägen
Butiken/restaurangen ska ligga i ett av husen på Byggevägen, samma gata som Centrum för byggnadsvård.
Anne-Katrine Dunker hoppas att fler verksamheter i Gysinge lockar fler besökare, även under vintern. Hon lutar sig mot den turistutredning som Sandvikens kommun gjorde för något halvår sedan. Men hon är medveten om att de flesta besökarna kommer till Gysinge under sommaren.
-Jag får ju testa november-december och se, men det kanske bara blir öppet några dagar i veckan under vintern, säger hon.

Konkurrenter
Att hon blir konkurrent med Gysinge värdshus ser hon inte som något problem.
-Jag har pratat med Inge (Lindgren) och det är inga hard feelings från hans sida. Hans värdshus har ju en helt annan inriktning med både boende och helt annan mat. Jag satsar på enklare lunchservering, säger Anne-Katrine Dunker.
Hon förklarar att besökarna ska erbjudas gammal matkultur från trakten, och även lite annorlunda produkter från lokala producenter.
-Jag ska träffa Ann-Marie Björk på länsmuseet och se om jag kan ta upp gamla recept från Gysinge. Gärna förändra dem så de passar moderna magar. Och även ta upp rätter som Hedesundasnibben och Gråbulla - eller Ovanåkersbröd som det också kallas - säger hon.

Som ett skyltfönster
På sikt hoppas hon att hennes butik blir som ett skyltfönster för lokala producenter. Folk som kanske har svårt att nå ut med sina varor.
-Det är ju så svårt eftersom man inte får sätta upp skyltar hur som helst i det här landet. Jag har rest runt i Dalarna och letat efter gårdsbutiker som jag visste fanns där, men ändå inte hittat dit. Det är min förhoppning att vissa av de producenterna får en stadig inkomst från det här. Det tycker jag skulle vara kul.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons