Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare förskola från årskiftet?

SANDVIKEN Förskolan i Sandvikens kommun kan bli dyrare efter nyår.
Enligt ett sparförslag ska den kostnadsreducerade månaden tas bort.

Annons
För fyra år sedan bestämde kommunfullmäktige att föräldrar som tar ut semester inte ska behöva betala full avgift till förskolan under ledigheten, eftersom barnen troligtvis ändå inte är där.
Men i ett läge där kommunens ekonomer tvingas spara miljoner för att få ihop nästa års budget så är ingenting heligt.
Enligt ett tjänstemannaförslag som kunskapsnämnden ska ta ställning till nästa tisdag, går det att spara runt två miljoner kronor årligen genom att slopa avgiftsreduceringen inom förskolan. Reduceringen är i dag 25 procent av månadsavgiften.
För en förälder med två barn och som betalar högsta tillåtna avgift enligt maxtaxan, det vill säga 1 900 kronor per månad, innebär förslaget en kostnadsökning på runt 500 kronor per ledig månad.
- Det är enbart av ekonomiska skäl som vi lägger det här förslaget. Pengarna räcker helt enkelt inte till, säger skoluvecklare Anita Persson vid Kunskapskontoret.

- Det är klart att det aldrig mottas positivt när avgiften till förskolan höjs. Men då är det också viktigt att ha i åtanke att maxtaxan redan är låg och att Sandvikens kommun definitivt inte är ensam om att införa full avgift året runt, om det blir så.

Maria Carlsson

Mer läsning

Annons