Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt betala reparationer

SANDVIKEN
Från första april i år har landstinget fullt ut börjat tillämpa ett 17 år gammalt beslut. Det innebär att handikappade i fortsättningen får betala för förslitningsdelar och reparationer av sina rullstolar.

Annons
- Det här ger oss mellan två och tre miljoner kronor att satsa på grupper som har större behov, säger Kjell Norman, ansvarig för hjälpmedels- och habiliteringsförvaltningen.
Till exempel kan fler få mer avancerade hjälpmedel som elrullstolar.

Beslut från 1986
Beslutet från 1986 anger att patienten ska stå för kostnaden för förslitningsdelar och reparationer som är eller gränsar till normal konsumtion, som däck och slang till manuella rullstolar. De handikappade ska även betala för enklare hjälpmedel som köks- och träningsredskap som finns att köpa i den vanliga handeln.
Tidigare har patienter i Gästrikland inte drabbats av dessa kostnader, men andra landsting har tagit betalt och det har varierat inom landstinget Gävleborg.

Överraskning
För de handikappade i Gästrikland har förändringen kommit som en rejäl överraskning. De är starkt kritiska då ingen information har gått ut till organisationer eller enskilda. Oron är stor för att drabbas av stora kostnader. Kostnaden för arbete och material för reparation av ett däck till en vanlig rullstol kostar uppemot 250 kronor.
- Man tar benen av oss, säger Mona Edelfeldt, sekreterare i Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR.
Hon befarar att det kan bli dyrt för de handikappade och det är anmärkningsvärt att landstinget börjar tillämpa sitt beslut nu när det är handikappåret.

Högkostnadsskydd
Tillsammans med Inger Jonsson, ordförande i Handikapporganisationerna Samarbetsorgan, HSO, i Sandviken, fruktar hon att allt fler handikapphjälpmedel ska falla under begreppet eget ansvar och som de handikappade får betala framgent.
De anser att det borde finnas ett högkostnadsskydd inbyggt i systemet.
- Det kan ju bli hur dyrt som helst, säger Inger Jonsson.
En oundviklig fördyring kommer redan till hösten då hjälpmedelscentralen flyttar till Valbo, i On Off:s gamla lokaler. Då tvingas de handikappade resa dit för att få en del reparationer utförda.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons