Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter GD-artikel – nu släpps alla ledsagare in

/

Förut släpptes bara kommunalt anställda personliga assistenter och ledsagare in på Parkbadet. Men det blev ändrig efter att GD uppmärksammat policyn.

Annons

– Jag visste inte att problemet fanns, säger Marie Lind, S, ordförande i föreningsutskottet.

För någon månad sedan skrev GD en artikel om en ledsagare till en autistisk pojke som inte släpptes in på Parkbadet för att pojken bodde i en annan kommun.

Mamman till pojken var mycket upprörd och sa:

– Känns diskriminerande. Min son kan omöjligt gå in utan ledsagare. Det är som om en rörelsehindrad inte får ta med rullstolen in. Jag kräver inte att familjen ska gå in gratis och inte heller hans kompisar. Men ledsagaren måste få gå in med honom.

Efteråt hörde Svetlana Söderberg av sig till GD och berättade att hennes åttaårige son hade samma problem - fastän de bor i Sandviken.

– Personalen sa att bara personliga assistenter som är anställda av kommunen får följa med gratis. Vi har en assistent från ett annat bolag. Jag kan betala för mig och för sonen, men tycker det är märkligt att behöva betala för assistenten också.

Sonen är rörelsehindrad och har en grav synnedsättning. Vid två tillfällen stoppades sonens personliga assistent när sonen ville bada i fjol.

– Vi har varit på Liseberg och i Furuviksparken och alltid har assisten fått följa med utan problem. Där ställde de inte ens några frågor, säger Svetlana Söderberg.

Efter artikeln i Gefle Dagblad tog politikerna i Sandviken upp saken och såg till att få en ändring till stånd.

– Vi förde diskussioner om att våra regler ger utrymme att tolka på olika sätt. Nu har vi pratat med Parkbadet och sagt att de ska använda sunt förnuft. Alla ledsagare och personliga assistenter bör bli insläppta, säger Marie Lind.

Mer läsning

Annons