Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterfrågan viker, nio varslas från SNA Europe

Företaget SNA Europe varslar närmare 90 anställda i Sverige om uppsägning, varav nio på distributionsdelen i Sandviken.
Orsaken är den vikande efterfrågan inom tillverkningsindustrin.

Annons

Totalt har SNA Europe 630 anställda i Sverige. Ett 40-tal av dem jobbar i Sandviken.

Företaget tillverkar handverktyg som sågar, skiftnycklar, hylsor, skruvmejslar, tänger och filar. Enheten i Sandviken är ett distributionscenter där de färdigtillverkade produkterna tas emot och lagras inför vidare leverans ut till kunderna. Företaget hyr in sig i lokaler på Sandviks södra område.

I går morse fick de anställda i Sandviken information om varslen.

– Stämningen har varit tryckt sedan beskedet kom. Men på sätt och vis var det väntat att något skulle hända. Vi har märkt av den vikande efterfrågan genom att arbetsuppgifterna har blivit färre, säger Maarit Haaranen, klubbordförande för IF Metall.

Totalt i Sverige varslar SNA Europe 87 anställda om uppsägning. Förutom Sandviken berörs anläggningarna i Bollnäs med 18 personer, Lidköping med 50 personer och Edsbyn med tio personer.

Syftet med neddragningarna är enligt företagsledningen att anpassa produktionskapaciteten efter en snabbt vikande efterfrågan inom tillverkningsindustrin.

– Vi har genom olika åtgärder som utbildningar, arbetsrotation och längre ledighet i samband med helger försökt att få ner kostnaderna, men nu går det inte längre, säger produktvecklingschefen Håkan Hellbergh.

Förhandlingar om varslen inleds nu mellan fack och arbetsgivare.

– Vår målsättning är att skapa bästa möjliga förutsättningar både för våra medarbetare och för den fortsatta driften på våra anläggningar, säger personaldirektören Kristina Johnsson.

Mer läsning

Annons