Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bil kommer lastad med hårdvara

/
  • Peteris Cirulis från Rigas tekniska college är på Bessemergymnasiet i Sandviken på ett datorutbyte. Med sig har han Marcis Lielturks och fyra lärare. 15 elever från Bessemer, här representerade av Johan Bergenstråle och Lars Öhrnman (de båda till höger i bild) ska med lärare följa med till Riga och hjälpa till att installera 45 datorer med tillhörande nätverk. FOTO: LASSE HALVARSSON

SANDVIKEN I söndags kom fyra lärare och två elever från Rigas tekniska college i Lettland till Bessemergymnasiet för ett datorutbyte. På söndag reser de tillbaka - men då tillsammans med 15 elever och sex lärare från Bessemer och 45 datorer med tillhörande nätverksutrustning.

Annons
Det hela är ett projektarbete, döpt till Computer Room, för 15 elever på natur med inriktning matte och data. Ursprungstanken har varit att samla in minst 20 datorer och bygga upp ett lokalt nätverk på colleget i Riga. Tanken var att Sandvikeneleverna skulle bidra med både maskiner och kunskap.
Allt har gått över förväntan. I går höll eleverna på att packa 45 datorer med tillbehör, och kunskapen fanns till stor del redan hos besökarna från Riga.
- Så mycket undervisning behövs inte, säger Lars Öhrman, en av eleverna som jobbar med projektet. De kan mycket mer än vad vi trodde.
En stor del i arbetet har varit att få ihop alla datorer. Men det har inte heller varit så svårt.
- Vi har tiggt en hel del, säger Lars Öhrman, men mycket har bara kommit till oss. Vi har fått en hel del från kommunen.

Nu packas allt i stora lådor för att gå med lastbil, via Hamburg, till Riga. Förutom de 45 datorerna med olika operativsystem finns också nätverksutrustning, kablar, skrivare och tangentbord. Elever och lärare tar båten och sedan är det meningen att de på plats ska bygga upp datasalar och lokala nätverk.
Projektet, där resan är den stora kostnaden, finansieras av Svenska Institutet med drygt 100 000 kronor. Därför är det meningen att projektet också ska ge ett kulturutbyte. Besökarna från Riga ska få åka skidor i Kungsberget och om möjligt gå på bandy. Bessemereleverna ska åka på rundtur i Riga och besöka den gamla marknaden.
Alla bor billigt på vandrarhem både i Sandviken och i Riga.
- Vi lovar att ta hand om dem och visa dem runt, säger Peteris Cirulis, en av de två elever som är med.

Lotta Hildingson
026-277591
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons