Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nostalgitripp

/
  • Boken om Folkets hus är nu klar. Den presenterades på fredagen av chefen för Folkets hus Håkan Bengtsson och författaren Bernt Stenmark.Foto: LASSE HALVARSSON

SANDVIKEN Lagom till julruschen ger Folkets hus ut sin jubileumsbok Det första seklet. En nostalgitripp på 130 sidor av Bernt Stenmark.

Annons
Här beskrivs allt från den första samlingsplatsen Ladan som fanns vid gamla och numera rivna Folkets Park, via alla planer och beslut innan klassiska Folkets hus byggdes vid Hyttgatan 1924. 50 år senare, den 16 februari 1974, invigdes dagens Folkets hus.
Faktum är att tomten till Folkets hus på Hyttgatan köptes redan den 17 februari 1907. Priset för tomten var 5 400 kronor. Men ändå dröjde det till 1912 innan beslut togs att Folkets hus skulle byggas. Det var dåligt med ekonomin under första världskriget.

Vid årsmötet 1919 fick också FH-styrelsen skarp kritik för att den gjort för lite. Till slut kunde arbetet med att gräva ut för grunden börja i maj 1923 och i december året efter var bygget klart.
1974 brann det gamla Folkets hus ner under dramatiska former, men de var redan nya Folkets hus invigt.
- Det här handlar inte enbart om vår historia utan det är en del av Sandvikens historia, säger Håkan Bengtsson, chef för Folkets hus sedan 1993.

Arbetet med boken har pågått drygt ett år.
- Jag har försökt få fram helheten hur Folkets hus byggts upp, säger författaren Bernt Stenmark. Det har funnits gott om bilder i kommunens centralarkiv, men det finns också flera privatpersoner som ställt upp med bilder.
Det här är femte boken som Stenmark gjort. Dessutom har han svarat för layouten på flera andra.

- Nästa projekt är boken om Sandviken och dess vänorter, säger Bernt. Men jag börjar få lite dåligt samvete eftersom jag hållit på lite för länge. Men förhoppningsvis ska den snart bli klar.
Nuvarande Folkets hus är en pampig anläggning. En av de största utanför Stockholm. Ytan är på hela 14 000 kvadratmeter och det finns 897 fönster att putsa.
Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons