Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En överraskad kulturpristagare

/
  • Foto:GUN WIGH Fick pris. Lennart Ocklind, allt i allo i Gunvor Göranssons kulturstiftelse, och Lina Erkelius, som fick stora kulturpriset på 40 000 kronor.

SANDVIKEN
- Jag blev onekligen överraskad.
Det sade Lina Erkelius, författarinnan från Sandviken, när hon måndagskvällen fick Gunvor Göranssons stora kulturpris vid en sammankomst i Högbo kyrka. Priset är på 40 000 kronor.

Annons
- Tidigare har jag bara ansökt om stipendier, men den här gången fick jag det utan att söka, fortsatte Lina.
Priset innebär att Lina nu kan börja tidigare med sin nya bok.
- Det finns många tacksamma hål att stoppa i, sade hon. Jag har bland annat varit på Gotland i tre veckor och där har jag både skrivit och översatt. I och med de här pengarna kan jag ta det lite lugnare med översättningarna.
Det var 20 år sedan som Gunvor Göransson överlämnade aktier till ett värde av en miljon kronor för att en kulturstiftelse skulle bildas.
- Jag var med när Gunvor Göransson överlämnade aktierna, berättade Inga Hagström, som är med i stiftelsen. Aktierna i Sandvik har gått bra under de 20 åren och i år delar vi ut en miljon i avkastning.
Stiftelsen är alltså en guldgruva för kulturlivet.
Det var också femte året som det stora priset delades ut. Stiftelsens styrelse skriver i sin motivering att Lina Erkelius är en värdig mottagare av priset. Sandviken kan vara stolt över henne som författarinna.
Lina Erkelius kom i år också ut med sin senaste bok "Kanske i morgon" som fått mycket fina recensioner.
Anders Bergsman, Maria Sandström, Ylva Larsdotter, Patrik Skogh och teaterföreningen Stackbo station fick också ta emot medel ur stiftelsen.
JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons