Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En teknikpark med framgång

/
  • Förväntansfulla miner visade alla inblandade upp när Sandbacka Park byggdes ut för att motsvara Sandviks behov för ett par år sedan. Företagen anser fortfarande att satsningen är välmotiverad, men politikerna är inte lika eniga (se nedan). Foto: LARS WIGERT

SANDVIKEN Sandbacka Park är en framgångsrik teknikpark. Hit kommer företag för att genom företagsmiljön få en utveckling och kontakter inom teknik och IT-sektorn. Även den sociala kontakten är viktig för företagen som finns på Sandbacka Park och många av företagen gör affärer med varandra. Det visar en enkät som Radio Gävleborg genomfört och där två av tre företag svarat.

Annons
155 miljoner kronor har Sandvikens kommun hittills satsat i teknikparken Sandbacka Park. I dag finns nära 40 företag i huset, främst inom teknik och IT- området. Närmare 300 personer jobbar i teknikparken och i vinter när alla är på plats i den nya byggnaden ökar antalet med något hundratal. Kommunchefen Svante W. Nordh som arbetat med Sandbacka Park allt sedan starten för sex år sedan är belåten med resultatet.
- Vi har hyresgäster till alla lokaler nu när nästa etapp står klar i vinter och bland de nya företagen finns flera med dignitet, säger han.

Svante W. Nordh är inte förvånad av enkätens resultat att de flesta företag är Sandvikenföretag. Det har ledningen känt till hela tiden och det är företag som själva sökt sig till teknikmiljön på Sandbacka Park. Bara Sandvik System Development, med i dag över 200 anställda, har blivit erbjudna lokaler i det nya bygget.
Bakom ligger den tillväxttanke som styrt sedan starten. Att skapa en tillväxtmiljö där fler företag innebär att det skapas en alltmer dynamisk miljö. Här finns utbildningar, konferenser och andra mötestillfällen som utvecklar.
- Därför vill jag förorda en fortsatt utbyggnad av nästa etapp på 5 000 kvadratmeter, säger han.
En utbyggnad som beräknas kosta runt 70 miljoner kronor och kan stå klar redan i slutet av 2005. Svante W. Nordh vågar redan nu lova att fram till en inflyttning ska allt vara uthyrt. I dag finns få kontorslokaler i Sandviken och närapå allt i teknikparken är också uthyrt.
- Jag ser en efterfrågan på lokaler som vi inte klarar i dag, säger han.
Klart är redan nu att det inte blir något köp av tomten som Gefab äger. Däremot kan en utbyggnad ske mot Högbovägen där en bilfirma finns inrymd. En tomt som kommunen redan äger och ger ytterligare 5 000 kvadratmeter.
- Fullt utbyggt innebär det att vi kan ha mellan 800 till 1 000 arbetstillfällen på teknikparken, säger han.
Redan i dag ser han Sandbacka park som ett framgångsrikt projekt. Sett till andra teknikparker i landet.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons