Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett klick ifrån att bli våldtagen

/

Den 22-åriga kvinnan övermannades av Anders Eklund utanför sin lägenhet.
Våldtäktsförsöket avbröts när en granne fotograferade honom med sin mobil.
– Konstigt att polisen inte kom någon vart trots bilden, säger kvinnan.

Annons

Den 22-åriga kvinnan hade avslutat den vackra julikvällen, 2006, med en förfest i sin lägenhet. Hon gick ner till krogen Underbar tillsammans med sina vänner men vände eftersom hon började må dåligt. Utanför lägenhetsporten övermannades hon plötsligt av en bastant man.

– Jag vet inte riktigt vad som hände men han måste ha knuffat omkull mig för jag hade ett blåmärke på låret dagen efter, säger kvinnan.

När mannen började gräva i hennes handväska skrek hon på hjälp. Ropen väckte hennes granne som gick ut för att se efter vad som hände. Hon blev vittne till rånförsöket men drabbades inte av panik. I stället skrek grannen åt sin dotter att hämta hennes mobil.

När hon gick ut med telefonen i handen hade mannen tagit fram sitt könsorgan som han försökte stoppa i 22-åringens mun. Hon öppnade dörren och skrek åt mannen att sluta samtidigt som hon tog två foton.

– Jag darrade rejält på handen när jag tog korten, berättar hon.

Grannen tog sedan tag i 22-åringen och drog in henne i trapphuset samtidigt som mannen försvann från platsen. Något som förbryllade henne var mannens beteende. Han försökte varken ta mobilen eller fly från platsen.

– Han bara tittade på mig när jag tog bilderna. Det fanns jättemycket folk i närheten men det verkade han inte bry sig om. Just det kändes väldigt obehagligt, säger grannen.

22-åringen gjorde en polisanmälan och händelsen rubricerades som försök till våldtäkt. Trots att polisen hade bilden kom utredningen ingen vart och den lades ned i slutet på förra året.

Genombrottet kom när Anders Eklund greps för att ha kidnappat Engla. Gävlepolisen bad kollegorna i Dalarna att fråga Eklund om han låg bakom våldtäktsförsöket. Det ledde till att han erkände.

– När jag fick veta att gubben som gav sig på mig var han som mördat Engla blev jag chockad. Jag vågar inte tänka på vad som hänt om grannen inte kommit ut. Jag hade säkert blivit våldtagen. Kanske till och med... säger kvinnan och tystnar, rädd för att fullfölja tanken.

Hon berättar att hon blev rädd för att gå ut ensam efter våldtäktsförsöket. Därför är det en stor lättnad att Anders Eklund nu har erkänt gärningen.

– Jag känner avsky inför honom och det han gjort. Han är så äcklig. Det känns väldigt bra att få ett avslut och att han kommer att spärras in, säger hon.

Mer läsning

Annons