Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett läktar-bygge blirför marigtpå Valhalla

Om tio månader är det meningen att Bernt-Olov Anderssons teaterpjäs Maran ska spelas på klassiska Valhalla.
– Vi är positiva till att pjäsen spelas på scenen, men inte enligt det senaste förslaget med stora läktarbyggen på golvet i stora salen, säger Janne Holm i PRO, som driver Valhalla.

Annons

För några år sedan spelades pjäsen Blå Lågan både på golvet och på scenen. I Syrenernas tid spelades pjäsen med aktörerna på golvet, medan publiken satt på scenen och golvet.

– Det finns flera anledningar till att vi inte ställer upp på alternativet att bygga publikläktare på golvet. För ett år sedan slipades golvet och det var sista gången eftersom det nu är rejält nedslipat. Nästa steg blir att byta golv och då vill också länsmuseet vara med och säga sitt, förklarar Janne Holm.

– Med läktare som tar fem-sex publikrader blir trycket för stort på det nedslipade golvet. Dessutom har vi inte personal som orkar bygga och riva läktarna före och efter helgerna.

Meningen är att Maran ska köras fyra helger i rad.

– Det betyder att all annan aktivitet som vi har i Valhalla skulle tvingas läggas i malpåse under fyra veckor och det innebär minskade hyresinkomster på närmare 18 000 kronor, förklarar Holm.

– Samtidigt vill jag poängtera att vi i PRO inte har något emot att Maran spelas på Valhalla, men det ska inte krånglas till för mycket.

Det har höjts röster om att Maran skulle kunna sättas upp i det sedan två år tomma Åhlénshuset i korsningen Gävlevägen-Hyttgatan.

Samtidigt ser det ut som om Valhalla blir ny utställningslokal när Gästrik konst traditionsenligt hålls i påsk. Det blir i så fall första gången som Valhalla utnyttjas.

Mer läsning

Annons