Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg närmare invigning

/
  • Alla vägar bär till Göransson Arena. Om fyra månader är det meningen att slutbesiktningen ska göras och ännu är det mycket som ska göras.
  • Platschef Peter Efverström inspekterar det omklädningsrum som SAIK:s bandyspelare ska använda sig av.
  • Robban Hedström är i full färd medatt sätta kakel i ett av de mindre rummen.
  • Det är gigantiskt stora ventilationsrörsom ska se till att luften byts regelbundet.
  • Ståplatsläktaren har plats för några hundra personer. Den ligger på anläggningens södra sida.
  • Så här elegant blir bastuutrymmet för Sandvikens IF:s fotbollskillar.

I slutet av april är det tänkt att slutbesiktningen av Göransson Arena ska göras.
– Det arbetar vi för, säger Peter Efverström, bygg­ansvarig på anläggningen.

Annons

Anläggningen är fortfarande en stor byggarbetsplats. Vissa delar av entrétaket finns inte på plats än, men Sandvikens IF: s omklädningsrum har redan fått klinkers på golvet och kakel på väggarna. Dessutom är bastun klar.

– Just nu är det mycket som händer. Så det gäller att hålla ihop alla trådarna och se till att det inte blir någon röra, förklarar Peter Efverström.

Det handlar om gigantiska ytor i anläggningen. När allt står färdigt har 4 007 kvadratmeter plastmattor lagts, 3 747 kvadrat klinker är färdigt att gå på, 251 dörrar och 43 ståldörrar ska monteras och 1 219 kvadrat gipsväggar ska byggas vid entrédelen.

Det rör sig om ofantliga mängder material som behövs innan allt är klart. 6 000 kubik betong har hittills gått åt och 65 ton armeringsjärn finns inlagt i betongen.

– Belysningen i stora hallen är på plats även om det fattas några armaturer närmast entrén, berättar Peter Efverström.

Det är 600 armaturer som redan är på plats och varje innehåller fyra lysrör på vardera 80 watt.

– Så det kommer att bli otroligt ljust i hallen, säger Patrik Mattsson, som arbetar på Midroc och själv var bandyback för en massa år sedan.

En stor del av ventilationsrören finns på plats.

– Här ska de bara kopplas ihop med den ventilation som ska finnas i omklädningsrummen och andra biutrymmen, förklarar Peter Efverström.

– Så vi följer tidschemat mycket bra och om vi slipper snön de närmaste veckorna skulle jag bli överlycklig. Då hinner vi lägga taket färdigt vid entrén och sedan kommer ett av de viktigaste momenten: att lägga på det sista lagret betong.

– Vi räknar med att kunna göra det under vecka 3. Ska vi klara det får den betongplatta som finns i dag inte vara kall. Vi måste se till att plattan håller en hyfsad temperatur, säger Peter Efverström.

I SAIK-bandyns omklädningsrum är väggarna målade. Men där återstår rätt mycket arbete. Det ska på klinkers på golven och duschutrymmet med bastu och fyra duschar ska på plats. Det blir också golvvärme i omklädningsrummen.

– Sedan får både SAIK och SIF varsitt konferensrum i anslutning till omklädningsrummen.

Korridorväggarna är också färdigmålade. På alla publikutrymmen ska klinkers läggas.

För att komma till den lilla ståplatsläktaren på södra delen av arenan finns det två stora entréer. De kallas redan för huliganinsläppen i folkmun. Den entrén ligger bara några meter från fotbollsplanen och där ska spelarna via en tunnel komma direkt ut på fotbollsplanen.

– Den kallas för Södra länken, skrattar Peter Efverström.

Stora entrén har varit besvärlig att bygga. Bland annat ska 800 kvadratmeter glas monteras upp. Restaurangdelen har kommit en bra bit på väg och där ska aluminiumprofiler med glas sättas på de närmaste dagarna. Stolarna på publikplats har provmonterats och det såg bra ut.

– För att bli färdiga i tid kommer vi att ha en arbetsstyrka här varje arbetsdag under helgerna, avslutar Peter Efverström.

Mer läsning

Annons