Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fallande dollar kostar Sandvik 600 miljoner

/
  • � Vi gör hela tiden förändringar i verksamheten, men att ta till varsel har vi inte talat om, säger Helén Gunnarsson på Sandvik angående den fallande dollarkursen. Foto: Lasse Halvarsson

SANDVIKEN Den fallande dollarkursen påverkar exportföretagens vinster. För vissa företag kan det också bli tal om neddragningar och varsel om uppsägningar. Dollarkursen var på eftermiddagen i går nere i 7.07. Det är många år sedan kursen var så låg.

Annons
För Sandvik AB:s del handlar det om 600 miljoner i mindre vinst under de tre första kvartalen 2003.
- Vi har ännu inte gjort klart det fjärde kvartalet, säger ekonomidirektör Gunnar Båthelsson. Men visst påverkar en fallande dollarkurs vårt resultat.

Att Sandvik ska tvingas till neddragningar och varsel om uppsägningar tror inte koncernledningen på.
- Det är inte aktuellt, säger informationsdirektör Helén Gunnarsson. Vi gör hela tiden förändringar i verksamheten, men att ta till varsel har vi inte talat om.
Sandvik har valutasäkrat och kan på så sätt gardera sig mot förändringar i valutornas värde. En valutasäkring betyder att köparen avtalar om att köpa en viss valuta för ett visst värde vid en viss framtida tidpunkt.
- Men verkligheten kommer ändå i kapp, menar Båthelsson. Vi har ändå lyckats parera en stor del av den minskade vinsten för 2003.

För att kunna skydda sig mot dollarsänkningar har Sandvik byggt ut produktionsbasen inom Nafta, USA, Kanada och Mexiko.
- Även om vi är beroende av dollarkursens utveckling är vi ändå mycket mer beroende av euron, fortsätter Gunnar Båthelsson. För Sandvik hade vi ett nettoflöde i dollar 2003 på 3.4 miljarder och det var på en omsättning på 48 miljarder.
- Avslutningsvis kan jag väl säga att det är roligare att exportera när dollarn står i tio kronor än i sju, menar Båthelsson.
Det handlar om en värdeminskning på tre kronor per dollar och i slutändan blir det stora belopp.

Jörgen Larsson
026-277596
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons