Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fällda träd ligger kvar och skräpar

/
  • Torbjörn Stenberg och Holger Karlsson tycker att nu efter mer än två månader är det dags att träden tas bort.

I oktober fälldes stora mängder träd för att trädsäkra den stora kraftledningen genom Storvik. Men än ligger träden kvar och nu har de närboende tröttnat och vill att träden tas bort.

Annons

För omkring två månader sedan fälldes en större mängd träd intill den 70 KV-ledning som går genom Storvik. Allt för att träden inte ska kunna riva ner lednigar om det blir storm. Boende på Gränsvägen och Tjädersvängen har hela tiden väntat på att någon ska ta hand om träden.

– Det är inte vettigt att vi ska ha det så här direkt inpå våra tomter, säger Holger Karlsson.

Förutom att det ser eländigt ut hindras de från att ta promenader i området, menar han.

Holger Karlsson och grannen Torbjörn Stenberg anser att eftersom det är kommunens mark har kommunen ett miljöansvar. De påpekar att de som bor i området försöker hålla snyggt inpå tomterna. Så här stora träd har inte fällts förut längs ledningen, åtminstone inte under de drygt 40 år som Holger Karlsson har varit bosatt på Tjädersvängen.

Förut har ledningsgatan röjts och då har de närboende också fått stöta på för att riset skulle tas bort. Men de stora träden gör det svårt att gå längs längs ledningsgatan samt att de hindrar utsikten.

De är även oroliga för att om träden får ligga kommer att bli en mängd skadeinsekter som dras till de döda virket. Det kan påverka deras trädgårdar och nu vill de att träden ska bort innan de snöar över.

De har förståelse för att träden måste tas ner för att inte de ska lägga sig över ledningarna, men ansvaret för att plocka bort träden ligger på markägaren. Torbjörn Johansson, som har ansvar för kommunens skog håller med de närboende.

– Det ser för bedrövligt ut, säger han.

Han berättar att innan träden fälldes köptes de på rot av Vattenfall. Det är i nuläget därför Vattenfalls ansvar att se till att träden tas undan. Han har varit i kontakt med ansvariga på Vattenfall, och blivit lovad att de fällda träden ska tas om hand inom kort, något som bekräftas av den som har ansvar för ledningen.

– Vi har en lokal entreprenör som ska sköta bortforslingen, säger han.

Men när det blir aktuellt vet han inte i dagsläget, även om han hoppas att det blir inom kort.

Mer läsning

Annons