Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska kort i Storviksautomat

SANDVIKEN Ett kontokortsbedrägeri har upptäckts hos Föreningssparbanken i Storvik.
Två personer från Dalarna har blivit av med tusentals kronor från en minutenautomat. Det rör sig om skimming, bekräftar banken.

Annons
I förra veckan berättade Gefle Dagblad att fyra falska kort hittats i automaten på Tingsgatan i Storvik. Bedragarna hade misslyckats med att knappa in rätt kod. Det var bara delvis sant. Nu visar det sig att fler falska kort har använts i automaten. En man från Krylbo har sett 5 900 kronor försvinna från sitt konto genom två uttag den 20 november i Storvik.
En kvinna från By kyrkby i Dalarna har råkat ut för samma sak. På hennes konto fattas 900 kronor. Om fler personer drabbats är oklart.

Det rör sig om skimming, bekräftar Torbjörn Olsson, säkerhetschef på Föreningssparbanken.
Bedragarna använder en avläsningsutrustning som placeras framför kortläsaren. Den läser av magnetbandet på kortet som sedan kan kopieras.
Men skimmingen har inte inträffat i Storvik. Pengarna har bara tagits ut där. Troligen har den gjorts någonstans i sydöstra Dalarna.
- Det har tidigare förekommit Östeuropa, men för oss är det relativt nytt, säger Torbjörn Olsson.

Ännu finns inget fall norr om Dalälven, enligt Torbjörn Olsson. Däremot har en handfull automater utsatts i södra Dalarna och söderut de senaste månaderna.
Men att kopiera magnetremsan räcker inte. För att få ut pengar behövs en pinkod. Mer eller mindre sofistikerade metoder används för att skaffa sig den.
När lösningen varit att skydda automaterna från insyn har bedragarna gått ett steg längre. Spår har hittatas efter små spionkameror som filmar dig när du slår in din kod.
Misstänker du att det inträffat ett olagligt uttag på ditt konto ska du reklamera det till banken och göra en polisanmälan. På banken ser de direkt om uttaget gjorts med ett förfalskat kort, berättar Torbjörn Olsson. Den som drabbas kan vara lugn, lovar han.
- Vi ersätter kunden direkt.

I framtiden ska den här typen av kopiering vara omöjlig, hoppas Torbjörn Olsson. Ett datachip ska ersätta dagens magnetremsa. Men systemomläggningen tar tid.
I tisdags häktades fem medborgare från det gamla östblocket som stoppats i Trelleborg med utrustning för skimming, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Johan Pihlblad
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons