Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsbolag köper Hammarbyfabriken

Ett nybildat fastighetsbolag köper Stora Ensos fabrik i Hammarby. Bolaget, med Per-Anders Jonsson från Kungsgården som ägare, ska hyra ut lokaler till små och större företag och diskussioner förs redan med tänkbara hyresgäster.

Annons

Stora Enso har letat länge efter en lämplig köpare och det har varit nära flera gånger. Nu har affären gått i lås, två och halvt år efter nedläggningen av fabriken.

– Vi hoppas mycket på Per-Anders Jonsson, säger Tommy Lodin, vd för Stora Enso Fors, som ansvarat för försäljningen.

Han vill inte nämna försäljningspriset, men säger att det viktiga för Stora Enso har varit att hitta någon som kan utveckla verksamhet i lokalerna. Priset är anpassat därefter.

– Stora Enso har varit tillmötesgående bara för att få igång något i Gästrike/Hammarby. De har verkligen ställt upp, säger Per-Anders Jonsson själv.

En del av lokalerna används redan som lager, men enligt Per-Anders Jonsson finns det flera som är intresserade av att hyra lokaler, en i större skala och dessutom flera mindre företag .

Och han oroas inte över tidpunkten för affären, som genomförs mitt i en världsomfattande finanskris, när många föredrar att vänta med att investera.

– Jag har alltid gjort tvärtemot andra, säger Per-Anders Jonsson.

Stora Enso Fors behåller miljöansvaret för fastigheten och fortsätter också dialogen med länsstyrelsen om eventuella åtgärder kring fabriken. Det var ett av villkoren för affären.

– Vi har gjort allt som länsstyrelsen har begärt av oss. Vi kan inte komma undan vårt ansvar för det, säger Tommy Lodin.

Mer läsning

Annons