Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fegt säga nej till utbyggt "Köpis"

SANDVIKENSandvikens kommunalråd Stefan Hedin säger ja till en utbyggnad av Valbo köpcentrum.

Annons
- Det är bättre att vara förberedd på att det händer saker än att stå och undra vad som hände, säger han.
Tillsammans med kommundirektör Svante W Nordh har han skrivit ett brev som kommunstyrelsen ska ta ställning till på sitt nästa möte. I brevet förklarar han varför han tycker att man ska säga ja till en expansion av Valbo köpcentrum söder om riksväg 80. Om det blir godkänt skickar man brevet till Gävle som Sandvikens officiella hållning.
Som Gefle Dagblad tidigare berättat har två nämnder fått tycka till i frågan. Tillväxtnämnden är mycket positiv, bygg- och miljönämnden är mycket negativ.
Väger alltså tillväxtnämnden tyngst?
- Vi ser det inte så. Vi har självklart tagit till oss av bägges skrivelser. Vi har tagit hänsyn till Bygg- och miljös åsikter i miljöhänseende, säger Stefan Hedin.
Han tycker att det vore fegt av Sandviken att säga nej till ett utbyggt "Köpis".
Han menar att handeln hur som helst fortsätter att växa utanför städerna. Om inte i Valbo så någon annanstans. Och då är det bättre att det sker här. Sandvikens centrum kommer att drabbas, men det är bättre att arbetstillfällena stannar i länet än hamnar i Falun, Borlänge eller Uppsala.
- Skulle Bauhaus till exempel öppna i Uppsala skulle ju folk åka dit härifrån. Folk åker redan bil för att handla, Valbo har 500 000 besökare per år, säger Stefan Hedin.
Vänsterpartiet kommer att reservera sig mot Stefan Hedins brev i kommunstyrelsen. De vill inte att "Köpis" byggs ut söderut.
"Enligt översiktsplanen är området avsett för jordbruk och rekreation. Vi motsäger oss att resurser läggs på planeringen av ett projekt som inte gynnar innevånarna utan snarare skapar miljö-, sociala - och trafiksäkerhetsproblem", skriver de i sitt yttrande.


Mer läsning

Annons