Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick bilen skrotad - får ersättning

SANDVIKEN Polisen lät skrota hans bil utan att han visste om det.Nu får Tony Lindroth ersättning av staten för myndighetens misstag.

Annons
I januari 2001 var hans Opel Ascona av 1983 års modell nybesiktigad och utan anmärkningar. Men eftersom han inte behövde någon bil över vintern bestämde sig Tony Lindroth att ställa av den ett tag. I närmare ett år stod Opeln sedan på den förhyrda parkeringsplatsen på Västerled i Björksätra. Så en dag i november 2001 var den plötsligt borta.
- Jag trodde den var stulen, säger han.

Han polisanmälde stölden. Några dagar senare dök ett brev ner brevinkastet. Bilen var ett fordonsvrak och hade skrotats, kunde han läsa. Sandvikenhus hade anmält bilen till polisen som i sin tur hade beslutat att den skulle bärgas till en bilskrot. Men utan att kontakta Tony Lindroth. Förvånad vände han sig till polisen för att få en förklaring.
Nu, två år efteråt, står det klart att polisen gjorde fel som lät skrota bilen. Justitiekanslern anser att det inte fanns något fog för att klassa Opeln som ett övergivet fordonsvrak. Det kan heller knappast ha funnits någon anledning att flytta bilen av säkerhetsskäl. Dessutom borde Tony Lindroth ha fått ett varnande meddelande, skriver Justitiekanslern. Staten ersätter honom därför med 3 200 kronor.
- Det var väl inget praktexemplar, säger Tony Lindroth.
Men han hade tänkt använda bilen igen. Det var ju inget fel på den.
Varför Sandvikenhus och polisen i Sandviken agerade som man gjorde är oklart. Ingen av de ansvariga säger sig minnas det två år gamla ärendet.

Johan Pihlblad
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se


Mer läsning

Annons