Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ vargarna på nätet

I december fick alfahannen i Galvenreviret, nordost om Bollnäs, och två valpar GSM-sändare. Nu har länsstyrelsen skapat en webbplats där intresserade kan följa vargarna.
– Intresset är stort för att följa vargarna, inte minst från de som jagar i området, säger Monica Eriksson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Annons

Alfahanen i Galvenreviret är en finskrysk invandrare, den så kallade Pessinkivargen. Pessinkivargen invandrade till Sverige från Finland/Ryssland under vintern 2006-2007.

Hanen spårades vid ett par tillfällen i Norrbotten innan han dök upp i trakterna av Storuman i månadsskiftet februari/mars 2007. Varghanen vandrade söderut och dök senare upp i Dalarna för att senare träffa en hona och bilda par i vad som i dag är Galvenreviret. Vargtiken härstammar från närbelägna Voxnareviret.

Hanen är mycket värdefull då den tillför helt nya gener och minskar inavelsrisken i den svenska vargstammen. Därför fick länsstyrelsen medel i höst för att märka vargen och två av hans valpar. Monica Eriksson uppger att det finns minst sju vargar i reviret. Alla sju observerades från helikoptern i samband med märkningen.

– Det finns planer på att märka ytterligare någon valp i Galvenreviret och från vargforskningen vill man även märka varg i både Korsåreviret och Ockelboreviret, säger Monica Eriksson.

Genom de moderna sändarna, som använder GSM-teknik, kan de sändarförsedda vargarna följas. Sändarna skickar en signal varje dygn som anger positionen. Nu har länsstyrelsen testat sändningarna i en månad och då det finns intresse från främst jägare att få veta var vargarna befinner sig läggs positionerna ut på en karta.

– Det kan vara en bra hjälp för att förebygga rovdjursangrepp på hundarna, men är även intressant för den som vill lära sig mer om hur vargarna rör sig, säger hon.

Förutom att följa vargarna via sändarsignalerna arbetar länsstyrelsen även med spårning i fält för att få en bättre bild över revirets gränser.

Mer läsning

Annons