Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dyra hvb-hem

SANDVIKENUngdomsenheten i Sandviken ska satsa mer resurser på ungdomar med sociala problem. På så sätt hoppas kommunen kunna sänka kostnaderna för hvb-placeringar.

Annons
För en tid sedan kom rapporter om att socialförvaltningen i Sandviken kommer att få ett minus i årets budget på cirka tio miljoner kronor. Det är framför allt kostnader för placeringar av unga på så kallade hvb-hem, hem för vård och boende, som dragit iväg. Redan efter ett halvår hade förvaltningen gjort av med nästa hela årsbudgeten för hvb-placeringar. Dessutom fortsätter LSS-kostnaderna att öka.
I måndags diskuterade kommunfullmäktige socialförvaltningens problem efter att moderata ledamoten Jan Hiller väckt frågan när kommunens delårsbokslut skulle tas.
- Vad gör kommunen för att minska hvb-placeringarna? frågade han.
Kommunalrådet Anette Wiktorsson svarade att ungdomsenheten har börjat agera mer på hemmaplan. Detta för att förebygga hvb-placeringar.
- Men man borde kanske göra mer. Det finns också med i budgetdirektiven inför nästa år till ungdomsenheten, att man ska göra mer på hemmaplan, säger hon.
KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons