Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar missnöjda med korttidsboende

Föräldrar till barn inom LSS-kretsen har skrivit ett skarpt brev till kommunstyrelsen, handikappnämnden och länsstyrelsens socialkonsult.
Anledningen är det nya korttidsboendet vid Vallbacken.

Annons

Enligt en del föräldrar har boendet blivit sämre det senaste året. Anledningen är att två korttidsvistelser har blivit en. Det har gjort att personal omplacerats och att vissa har fått nya arbetsuppgifter.

Enligt föräldrarna har förändringarna inneburit stora problem för barn, ungdomar och vuxna med den typ av funktionsnedsättningar som deras barn har. Förändringarna måste ske varsamt för att inte skapa stor oro för de som drabbas.

– Anledningen till att korttidsboendet i Björkparken och i Korsika i Kungsgården slogs ihop var att tekniska enheten behövde dagisplatser, säger Peter Olofsson, förvaltningschef för handikappsomsorgsförvaltningen.

Enligt Olofsson fick föräldrarna mycket information i samband med att flyttningen skulle äga rum.

I det skedet gjordes en intresseförfrågan hos enhetens 400 anställda om det var några som ville förändra sin verksamhet.

– Vi fick 200 intresseanmälningar och bland personalen på Vallbacken, där 18 personer är anställda, ville några pröva på nya arbetsuppgifter samtidigt som det fanns annan personal som ville arbeta på Vallbacken. Den personalförändringen har till vissa delar genomförts under hösten och den pågår än.

Peter Olofsson kan till viss mån förstå kritiken – men inte helt.

– Alla enhetscheferna har gått igenom personalönskemålen och gjort de mixar som de ansåg vara nödvändiga. Att en LSS-berättigad skulle ha samma personal i 10–15 år är ett unikum och i det gamla systemet skulle också barnen fått byta miljö när de kommit upp i 15-årsåldern.

I dag finns det 29 barn med olika funktionshinder som har beslut på att få vara på Vallbacken. Tidigare fick de yngre barnen vistas på Björkparken och sedan flyttas till Korsika.

Föräldrarna har i sin skrivning också påpekat att de inte känner den trygghet för deras barn och sig själva. Besluten tas ändå över deras huvuden.

– De som i dag har ansvaret har en bra utbildning. Vi har riktad utbildning inom autism och jag anser att vår personal är skicklig. Men vi får diskutera igenom problemen och finna nya lösningar, säger Olofsson.

Mer läsning

Annons