Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare vill vidga gränserna

SANDVIKEN
- Utbildningen har varit rena lekstugan under flera år, hävdar Tomas Roslund, avgående ordförande för Företagarna i Sandviken. Eleverna har fått lära sig nagelmålning och blomsterbindning när våra företag formligen skriker efter arbetskraft. Den nya tillväxtnämnden i Sandviken, som började sitt arbete i januari, ska kunna förändra och utveckla kommunen.

Annons
- Därför måste vi börja dra åt samma håll, menar Roslund. Det finns många företag som vill vara med och snacka om framtiden.
Företagarna i Gävleborg har varit mycket kritiska mot det tillväxtprogram som funnits. Ingenting har egentligen hänt. Och Sandviken fanns överhuvudtaget inte på kartan. I stället har företagarna i Sandviken själva sedan i höstas arbetat fram en tillväxtcirkel där försäkringskassan, arbetsförmedlingen, Sandvik, företagarna, köpmännen, högskolan, facken, länsstyrelsen, kommunen och landstinget tillsammans ska ta ett steg i rätt riktning.
- Vi måste kunna styra upp utbildningen bättre för att ge företagen en möjlighet att anställa utbildad personal, säger Tomas Roslund.
Under de närmaste tre åren måste 46 procent av småföretagen i Gävleborg rekrytera personal från yrkesinriktad gymnasieskola.
Hela 71 procent av företagen i Gävleborg är beredda att ta emot elever för en arbetsplatsförlagd utbildning i lärlingsliknande former.
- Som exempel skulle en projektledare under en tid kunna arbeta med musikalteaterlinjen, Sandviken Big Band, Kulturskolan och kammarmusiken, säger Tomas Roslund. Det går att hjälpa varandra för att ta ett steg framåt i utvecklingen.
- Det måste finnas en affärsplan för Sandviken, fortsätter Roslund, där representanter för boende, näringsliv och besöksnäringen jobbar ihop. Titta bara på turistnäringen i Gästrikland. Här finns fyra ansvariga, en i varje kommun. Det räcker med en om man samarbetar. Sådana här projekt får inte bli bypolitik. Nej, vidga gränserna.
Roslund och företagarna är också inne på att skapa tillväxtresurser där inte skarpa kommungränser ska stoppa utvecklingen.
- Vi ska också ha klart för oss att bidragspengar inte skapar tillväxt, menar Tomas.
För att Gävleborg ska kunna behålla sin produktion de närmaste åren behövs 4 100 personer som är redo att börja arbeta.
- Arbetsförmedlingen bör kunna kunna utbilda ungdom för att hjälpa företagen, menar Roslund. I stället skickas 19 miljoner kronor tillbaka som AF inte använt. Företagen skulle få styra mera eftersom tillväxten skapas i företagen.

JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons