Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfalskare fick ut 319 000 på banken

SANDVIKEN I mitten av december förra året lyckades en person få ut 319 000 kronor på Handelsbankens kontor i Sandviken genom att förfalska en namnteckning.

Annons
Bedrägeriet upptäcktes först den 7 januari i år när en företagare i Övertorneå såg uttaget på sitt kontoutdrag.
Det var den 16 december förra året som en person kom in på banken och ville ta ut pengar från ett konto. Han fyllde i en uttagsblankett och skrev under. Pengarna fördes över till en postväxel med ett annat namn som mottagare. Dagen efter löstes postväxeln in hos Exchange i Stockholmsområdet.

Kontot som pengarna togs ifrån tillhör en åkare i Övertorneå. Han upptäckte, när han fick sitt kontoutdrag, att ett uttag på 319 000 kronor gjorts från hans konto. Banken i Övertorneå begärde kopior på uttagsblanketten och man kunde konstatera att någon förfalskat kontoinnehavarens namnteckning.
Han gjorde då en polisanmälan.

Det är konstaterat att åkaren inte varit i Sandviken den dag då uttaget gjordes och han känner inte heller den person som postväxeln ställdes ut på.
Polisen i Gävle och Sandviken utreder sedan tidigare två liknande händelser.
I juni förra året greps en kvinna på Handelsbankens kontor i Gävle sedan hon försökt överföra pengar från en annan persons konto till sitt eget. Bedrägeriförsöket misslyckades dock eftersom personalen på banken blev misstänksam och slog larm. Kvinnan greps på banken.
I slutet av november utsattes Föreningssparbanken i Sandviken för ett misstänkt bedrägeri snarlikt det som drabbade mannen i Övertorneå. En man ställde ut en postväxel på 250 000 kronor och pengarna togs från ett konto som personalen trodde tillhörde mannen eftersom han hade en giltig id-handling. Lite senare samma dag löstes postväxeln in i Kista av en person med annan identitet.

Lotta Hildingson
026-277591
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons