Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredsgrupp hjälper krigsdrabbade

/
  • Clas Helmer, ordförande för Röda Korset i Sandviken fick ta emot pengar och tröjor från eleverna i Norrsätras fredsgrupp i går. Det vill säga Julia Bergström, Ida Nykäsenoja, Lisa Moström, Emelie Andersson, Sandra Blom, David Björk och Olof Nyman. Lisa Thuresson och Matilda Vejlo kunde inte vara med i går. Pengarna ska gå till humanitär hjälp i Irak. Foto: JOHAN PIHLBLAD

SANDVIKEN Irakkriget bröt ut i april. "NO WAR" tyckte nio elever på Norrsätraskolan och tryckte upp t-shirts med just den texten till försäljning. I går gick pengarna via Röda Korset till det irakiska folket.

Annons
Norrsätras fredsgrupp kallar de sig. Nio elever som ville göra något för att protestera mot kriget och hjälpa dess offer. Cirka 1 500 kronor fick de ihop.
- De flesta tröjorna sålde vi under Norrsätrarocken i somras, berättar Ida Nykäsenoja.
Pengarna ska gå till vattenförsörjningen och till barnen, hoppas hon och hennes kompisar. Det kanske inte räcker så långt, befarar de. Men Clas Helmer, ordförande för Röda Korset i Sandviken, var imponerad.
- Jag blev hemskt glad att de finns de som tänker på dem som finns ute i världen och som gör saker, säger han.

Även om George W Bush förklarade kriget avslutat redan i maj dör människor i stort sett dagligen i Irak.
- Behovet av insatser är hur stort som helst, säger Clas Helmer.
Men politik är känsligt. Elevernas initiativ var kontroversiellt i våras. Vissa i skolpersonalen kontrade med att bära tröjor med texten "USA". Dagens kaos i Irak visar att protesterna var riktiga, anser Norrsätras fredsgrupp.

Johan Pihlblad

Mer läsning

Annons