Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilliga krafter vill bygga ny skatepark

/

”Vad jag förstått blir det ingen satsning på skatepark i år.” Så skriver Fredrik Nilsson till Sandvikens kommun. Och nu vill han bygga parken själv med hjälp av frivilliga.

Annons

Fredrik Nilsson, 25, för diskussioner med Sandvikens kommun om att få bygga en mindre skatepark vid Nya Bruket. Tanken är att den ska vara av cement och ligga där det nu finns en basketplan.

– Där ska inte finnas några ramper alls utan den ska vara enkel, gatuorienterad och ha betongkanter som staket, säger han.

I ett brev till Kultur och Fritidsnämnden hänvisar han till Avesta där en mindre satsning gjorde kommunen uppmärksam på hur stort intresset var för skate, inlines och BMX.

Redan året efter uppfördes därför en större skatepark i kommunen.

Fredrik Nilsson är uppvuxen i Sandviken och var med om att bygga parken, den så kallade Cirkeln, i Björksätra år 2002.

Då var det bara frivilliga, användarna, som deltog i bygget. Men den här gången tror han inte att de klarar sig utan professionell hjälp.

– Vi behöver sakkunniga vid gjutningen.

Det finns en tanke bakom att parken ska ligga i just Nya bruket nära bostadshusen.

– Parken i Björksätra blev vandaliserad. I Nya Bruket rör sig mycket folk. Då ökar säkerheten och minskar risken för skadegörelse.

När det senast begav sig var han ordförande i Sandvikens skateförening. Sedan dess har han flyttat till Linköping och börjat studera på universitet. Nu planerar han att skriva en C-uppsats om hur fritidsaktiviteter kan få andra verksamheter i en stad att blomstra.

Han menar att en byggandet av skateboardparker i Malmö inneburit en samhällsekonomisk vinning för staden.

– Nu skulle jag vilja undersöka om något liknande kan ske i en mindre stad som Sandviken, säger han.

Går allt som smort räknar han med att komma i gång i juni med bygget och vara klar sex till åtta veckor senare.

Och hur är responsen från kommunen?

– De verkar vara intresserade. Men i och för sig har de alltid sagt sig vara intresserade och sedan ändå inte förverkligat idéerna.

Mer läsning

Annons