Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärningsmän och offer?

/
  • Förhandlingen i går avslutades med så kallad syn av brottsplatsen på Dalagatan i Sandviken. Båda de 42-åriga männen var tillbaka på platsen där livet tog en ny vändning.
  • Säkerhetspådraget var stort i tingsrätten i går. Alla kontrollerades innan de fick komma in i rättssalen.

Offer eller gärningsmän? Eller både och?

Rollerna flöt ihop i går när rättegången om sommarens mordförsök på Dalagatan i Sandviken inleddes vid Gävle tingsrätt.

Båda åtalade förnekar att de hade för avsikt att döda den 42-årige man som blev påkörd.

Annons

Två fysiskt och psykiskt skadade människor, paralyserade av skräck för den 42-årige man som blev påkörd. Den 42-årige man som är åtalad har självmordstankar.

Den 31-åriga kvinnan har blivit delvis skallig av den stress hon lever under. Hon har ensam vårdnad om de två barn hon har tillsammans med den påkörde mannen men är så orolig för dem att hon gått med på att inte veta var hennes två barn befinner sig, av rädsla för att tvingas eller luras avslöja det.

Så beskrevs de åtalade av sina respektive försvarare i går. Lite ovanligt för en rättegång var att även åklagaren, Birgitta Fernlund, tecknade dem som offer när hon redogjorde för motivbilden.

– Det finns en mörk bakgrundshistoria här. Den visar den väldiga konflikt som vuxit fram, sa Birgitta Fernlund, för att sedan sammanfatta ett antal domar där den påkörde mannens dömts till fängelse för misshandel av kvinnan, hot mot både paret och deras anhöriga och överträdelse av besöksförbud.

Vid ett tillfälle har han sparkat, slagit och dunkat kvinnans huvud mot en gallertrapp, allt medan den då treårige sonen såg på.

Han är även dömd för att ha hotat den åtalade mannens föräldrar att bränna ner deras bostad. Efter hotet, förra hösten, brann deras sommarstuga ner, men ingen har fällts för brott. Förundersökningen lades ner, brott gick inte att styrka.

– Något som förstärkte det spända läget var när kvinnan i november förra året fick ensam vårdnad och mannen inte ens umgängesrätt, sa Birgitta Fernlund.

Den påkörde mannen hävdar å sin sida att barnen är utsatta för kidnappning och hjärntvätt av kvinnan och att hon dessutom misshandlat dem.

Vid avlyssnade samtal har paret skojat rått om hur de ska kunna bringa sin plågoande om livet. Han fyllde hela deras tillvaro. I anteckningar funderar kvinnan på om det ändå inte skulle vara värt det, att ta ett straff, om det egentligen kan vara så mycket värre att sitta inlåst.

– Då skulle jag åtminstone få sova, skriver kvinnan.

Larmsamtalen om olyckan spelades upp i rätten i går, även det som den 42-årige mannen ringde in sedan han, innan han blev påkörd, först nästan blev påkörd av en man på motorcykel. När han i det uppspelade samtalet får frågan om han har något otalt med någon svarar han:

– Jo, det är en dåre, han kan ha sett min bil här. Han har gått på mina barn, en riktig psykopatjävel. Det skulle vara bra om nån tog tag i det och slog ihjäl han.

I går hördes ett vittne till händelsen då bilen träffade mannen. Hon berättade hur hon hörde en bil accelerera och såg den snabbt byta fil innan hon såg en man slungas upp i luften. Den åtalade 42-åringens advokat, Lars Häggström, ifrågasatte hur det då kommer sig att det fanns bromsspår från hans klients bil på platsen.

Gårdagens förhandling avslutades med en syn av brottsplatsen på Dalagatan. Båda de 42-åriga männen var tillbaka på platsen där livet tog en ny vändning en måndagskväll i juli.

Tre dagar är avsatta för rättegången, som fortsätter i morgon.

”Det finns en mörk bakgrundshistoria här.”

Birgitta Fernlund

åklagare

Mer läsning

Annons