Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrik Konst en stor succé

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Högbosmed. Johan Sandströms klensmedja i vid Högbo Qvarn lockade många. Han är en av 41 konstnärer som deltar i påskhelgens Gästrik Konst i år.

HÖGBO
Succén fortsätter. När påskhelgens Gästrik Konst på långfredagen invigdes av Wij Trädgårdars Lars Krantz var det trångt om saligheten i Högbo brukshotells foajé.

Annons
Flera av de 41 medverkande konstnärerna ställer i år ut i Högbo, de flesta av dem inne i brukshotellet men några även i andra lokaler.
I klensmedjan håller förstås konst- och klensmeden Johan Sandström till. Keramikern Maria Eriksson huserar i det vackra lusthuset vid herrgården.
- Gästrik Konst betyder väldigt mycket. Det innebär bland annat att jag kan experimentera och leka mer, att jag kan ägna mig åt annat än bara det lite mer traditionella smidet, säger Johan Sandström.

Ett bra sätt
Han tycker att arrangemanget är ett bra sätt för människor att få upp ögonen för konst i allmänhet och i synnerhet den som finns lokalt, inom räckhåll.
- Jag ser att intresset ökar, bland annat genom att beställningarna blir fler. Efter det här brukar beställningsjobben ligga på 70, 80 procent av det jag gör mot ungefär 50 procent under vintern, säger han.
Det är tredje året för det mycket populära konstarrangemanget där bland annat bussturer anordnas till utställningslokaler över hela västra Gästrikland, från Österfärnebo i söder till Åmot i norr.
Intresset både från konstnärer och besökare har ökat sedan första året då 25 konstnärer deltog och 6 000 besökare kom. Förra påsken var utställarna 33 och besökarna 14 000. Och i år är alltså konstnärerna 41 till antalet.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons